gazdász szépe

2020.05.23. 15:30

Valóra váltak a görbeházi lány álmai

A Gazdász Szépe verseny jelenlegi befutója Szabó Éva, aki imádja a szarvasmarhákat.

Fotó: Czaga Ádám-archív

Hajnali ébredés, amit egy sötétben való vezetés követ, és a neheze még csak ezután következik! Szabó Éva, a huszonegy éves görbeházi lány nem az iskolapadban várja, hogy a szerencse rátaláljon. Saját kezébe vette élete irányítását, és nem is akárhogyan.

A mezőgazdaság, azon belül az állattenyésztés mindig is fontos szerepet töltött be az életében. Elmondása szerint a családja „fekete báránya”, hiszen ők nem vonzódnak úgy az állattenyésztéshez és a hagyományokhoz, ahogyan ő, de ettől függetlenül nem szegték soha kedvét: azt csinál, amit szeretne!

Mondhatni, nem úgy éli mindennapjait, ahogyan a kortársai. Számára a kommunikációs eszközök, a különböző internetes oldalak nem jelentenek boldogságot, ő a természet és a szarvasmarhák „szerelmese”. Régóta dédelgetett álmai között szerepelt, hogy egyszer a Gazdász Szépe verseny résztvevői között tudhassa magát, ez pedig idén teljesült is. Éva nem csak jelentkezett, jelenleg a 43 versenyző közül az első helyen áll, és a több ezer szavazatot ismerve nem úgy tűnik, hogy bárki meg tudná fosztani a Gazdász Szépe címtől.

Szívvel-lélekkel tenni

A görbeházi lánynak nem esik nehezére a korai ébredés és a napi 100 kilométer megtétele, ugyanis Éva munkahelye Tiszadobon található, így kénytelen utazni. Mindennapi teendői közé tartozik az ellető- és a borjúrészleg vezetése: tehenek tőgyének kezelése, tej mintavételezése, elletés, borjak vizsgálat utáni ellátása. Az imént említett munkákról számos huszonéves még nem is hallott, Éva pedig már szinte profi benne, nem véletlen, hogy a munkahelyén a doktornő munkáját is segíti: műtétekben vesz részt, császármetszéseken van jelen.

Fotó: Czaga Ádám-archív

– Ha időm engedi, akkor szarvasmarhán kívül juhokkal és lovakkal is foglalkozom. Ez az állatszeretet mindig jelen volt az életemben, és biztos vagyok benne, hogy ez így marad. Azt csinálom, amit szeretek, ezt pedig szívvel-lélekkel teszem – mondta.

Fontosak a hagyományok

Éva jelenleg teljes munkaidőben dolgozik. Vegyészetet tanult, a következő években a növénytermesztés terén kívánja fejleszteni ismereteit. Emellett a takarmányozás is érdekli, valamint az állatok inszeminálása; a szarvasmarhák szaporítása. – Minden olyan foglalkoztat, ami az állatokról szól, nem hiába kelek 3 óra 50 perckor, és sietek a munkahelyemre.

„Boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Ez sok embernek nem adatik meg, főleg az, hogy ennyi idősen, ilyen szeretettel el tudjon mélyedni valamiben.”

A hagyományőrzés is nélkülözhetetlen szerepet tölt be az életemben, és nem azért csinálom, mert szeretnék kitűnni. Egyszerűen megmutatom, hogy nem szégyen a kétkezi munka, még lányként sem! – hangsúlyozta.

Menetelni a célig

– Már az első perctől koravénnek tartottam magam, legtöbbször eltérően vélekedtem a világ dolgairól, mint a velem egyidősek. Sokak számára furcsa és idegen lehet az, amit én csinálok és szeretek. Azonban ettől függetlenül büszke vagyok, és bízom benne, hogy a jövőben rengeteg sikerélményben lesz részem, és továbbra is azt csinálhatom, amit szeretek – mondta.

Fotó: Czaga Ádám-archív

Szabó Éva a többi versenyzőhöz hasonlóan szeretné elnyerni a legszebbnek járó címet, de mint tudjuk, ez nem csak a szépségről szól. Az online szavazás végeztével a három legtöbb szavazatot kapott lány „küzdhet” tovább a címért, Éva jelenleg az első helyen áll, így esélyes lehet a trófeára.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában