kedvencek lelnek otthonra

2020.05.21. 14:06

Ha örökbe fogadunk, egy életért vagyunk felelősek – fotókkal

A böszörményi állatmenhely dolgozói szigorú örökbefogadási feltételeket szabtak.

Fotó: Matey István

 

Elek Valéria
Fotó: Matey István

Kihívás elé állítja a jelenlegi időszak a menhelyeket, a befogadóképességük felé emelkedik a kóbor állatok száma. A felelőtlen gazdák döntései miatt többségében kutyák és macskák szenvednek.

– A magyarázat a gyarapodásra hihetetlenül egyszerű. Tömérdek szülő vásárol a gyermekének ajándékba kis­állatot, ami csak egy ideig érdekes a fiatalok számára. Amilyen hirtelen jön a fellángolás, olyan gyorsan el is múlik, így az epekedve várt házi kedvenc hamar unalmassá válik. Egy állat gondozása nem csak annyiból áll, hogy simogatjuk, hiszen egy életért felelünk – nyilatkozta Elek Valéria, a Pacsi Kutyamenhely vezetője.

Minden héten új lakó

Hajdúböszörményben majdnem minden héten látható egy reményvesztett tekintetű kóbor eb az utcán.

– A gond az, hogy számos ember szaporítótól vásárol, akik gyakran immungyenge állatot adnak el, ebben az esetben korai betegségek jelentkezhetnek a kölyköknél és őket később könnyebb utcára tenni, mint gondozni és meggyógyítani. A szaporító nem más, mint egy olyan személy, aki nem a fajta minőségét erősíti, hanem a születendő kicsik mennyiségére koncentrál. A befogadott kedvencek esetében a legfőbb probléma, hogy sokan képtelenek a felelős állattartásra, amit sajnos nem tudunk örökbeadáskor teljes mértékben kiszűrni, így sokszor visszakerül hozzánk egy kezünk közül kiadott kutya – ismertette a menhelyvezető.

Fogadj örökbe, ne vásárolj

Sokszor hallható, hogy inkább egy menhelyi kutyát vigyünk haza a vásárlás helyett. – Szigorú örökbefogadási feltételek vannak, amik magukba foglalják egy kérdőív kitöltését, továbbá egy környezettanulmányt, hogy megbizonyosodhassunk, jó helyre kerülnek az általunk gondozott ebek. A menhelyen szembesülünk azzal, hogy ezek a házi kedvencek sokkal szeretetéhesebbek és hálásabbak, mint szerencsésebb társaik – jelentette ki a tulajdonos.

Hetente 1-2 szabadban kóborló kutya veszíti életét, ami ismét csak azt bizonyítja, hogy sok esetben nincsenek tisztában az emberek a gondoskodó állattartással.

Felelős állattartás

– Fontos, hogy mielőtt kezességet vállalunk egy ártatlan életért, térképezzük fel a saját anyagi helyzetünket, legyünk tudatában annak, hogy ki tudjuk–e elégíteni egy állat különböző szükségleteit. Tudnunk kell, hogy egy másik életért felelünk, ha magunkhoz veszünk egy kis kedvencet – mondta Elek Valéria.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában