utazás

2020.02.08. 16:02

Három nap a Majna mentén

Gyermekkorom óta rajongtam Németországért, nemrégiben pedig valóra váltottam az álmom, és ellátogattam az Európai Unió legnépesebb tagállamába.

Fotó: Shutterstock

Hosszas tervezés előzte meg az utazást, végül Budapestről, repülővel indultam el Frankfurtba. Debrecenből nincs közvetlen járat a német nagyvárosba, fővárosunkból viszont naponta több is közlekedik. Választhatunk hagyományos és fapados légitársaság közül, ebből kifolyólag a legolcsóbb jegyek egy útra már 4-5 ezer forinttól is kaphatóak.

Frankfurt repterére a kora reggeli órákban érkeztem, ami már ekkor is leginkább egy nyüzsgő hangyabolyra hasonlított, nem csoda, hisz ez Európa egyik legforgalmasabb légi kikötője. Idegenvezetőm egy régi jó barátom volt, vele indultunk el a város központjába a kora reggeli órákban. A repülőtérről busszal, vonattal, illetve autóval lehet megközelíteni a belvárost, a parkolás parkolóházakban a legegyszerűbb, számtalan van belőlük. Az egyik legmeglepőbb dolog az volt, hogy mekkora éles kontraszt van a modern felhőkarcolók és az évtizedekkel ezelőtt felépített házak között. Utóbbiak szerényen bújnak meg a robusztus épületek szomszédságában, ennek pedig megvan a sajátos bája. A borongós hétvégi időjárás ellenére igen forgalmas volt a belváros.

Utunk az Alte Oper, vagyis a régi operaház környékére vezetett. A zord téli hideg ellenére is temérdek embert láttunk a sétálóutcákon, ahol az itthon megszokott üzletek mellett meglepetések is megbújtak, mint például egy autószalon vagy a nagy divatházak elegáns és impozáns kirakatai. Végül a napunkba csak annyi fért bele, hogy a belvárost és az óvárost, azon belül is a Paulsplatzon lévő vásárt felfedezzük. A kis fabódék valósággal roskadoztak a különböző sültektől, fehér kolbászoktól, perecektől, valamint az édességektől és forró italoktól. Barátságos árakkal szembesültünk, tekintve, hogy az ételek átlagosan 7-10 euróba kerültek, italt pedig 3-4 euróért is vehettünk. A kültéri programot végül az eső ellehetetlenítette, így inkább továbbindultunk.

A következő úti cél Marktheidenfeld, amely Frankfurttól mintegy 90 kilométerre, délkeletre fekszik, mi autóval tettük meg a távot, azonban vonattal és távolsági busszal is könnyen megközelíthető. Azt azonban érdemes számításba venni, hogy a tömegközlekedés eltér a hazánkban megszokottól, a nagyobb városokban is jóval kevesebb busszal vagy villamossal találkozhatunk. Éppen emiatt sokan közlekednek biciklivel, valamint egyre nagyobb teret hódit a bérelhető elektromos rollerek. Egy-egy település között azonban kénytelenek vagyunk autóval utazni, ugyanis a távolsági buszok és a vonatok is ritkábban közlekednek.

Fotó: Balogh Réka
Fotó: Balogh Réka
Fotó: Balogh Réka

Marktheidenfeld alig több mint 11 ezer ember otthona, egy igazi kis ékszerdoboz, erdők és mezők határolják, fantasztikus látványt nyújt. Közigazgatásilag sok kisebb település tartozik hozzá, ezek a várostól messzebb, a domboldalon fekszenek. Útitársam éppen az egyik ilyen kisebb, alig pár száz lelket számláló helyen él. Legfőbb látnivalói a Franck-Haus, amelyben jelenleg kiállításokat rendeznek, a Sankt Laurentius templom, az Alte Mainbrücke, vagyis a Régi Majna-híd, továbbá egy golfpályát is találunk a környéken, ha esetleg sporttal töltenénk az időnket.

A kirándulás utolsó napját Wertheimben töltöttük, ami alig tízperces útra van Marktheidenfeldtől. Amennyiben van időnk, érdemes ellátogatni a városba, amely a Tauber és a Majna összefolyásánál található, hiszen a maga módján igazán varázslatos hely. Autóval könnyen megközelíthető, parkolni rengeteg helyen lehet – néhol akár ingyen is -, ahonnan rövid sétával hamar a történelmi óvárosban találhatjuk magunkat. A régi, ám szépen felújított házak között még macskaköves úton közlekedhetünk, a látogatókat pedig boltok és vendéglők egész sora várja.

A domboldalon fekvő belváros igazi látványossága a wertheimi vár, amelyet 1132-ben építettek. A várba gyalog, illetve autóval is fel lehet jutni, fentről pedig az egész várost megcsodálhatjuk. Tavasztól őszig számos programnak ad otthont, illetve ebben az időszakban idegenvezető is áll a turisták rendelkezésére. Télen azonban csak egyénileg fedezhetjük fel. A vár egy részére ingyenes a belépés, viszont ha az egészet körbe szeretnénk járni, akkor azt két euróért tehetjük meg. Az erődítményben étterem is működik, ahol levest már 4 euróért kaphatunk, és összességében már 20-25 euróért is megebédelhetünk. A városban lévő vendéglők is hasonló árakkal várnak. Legtöbbjük a folyóparton található, a téli időszakot kivéve pedig a teraszon is falatozhatunk.

Összességében három és fél nap alatt három várost fedeztünk fel, a feszített tempó, illetve a kedvezőtlen időjárás ellenére is abszolút megérte elutazni. A jobb idő reményében valamikor még biztosan visszatérek, hiszen számtalan hely vár még felfedezésre.

BR

Borítóképünkön Frankfurt óvárosa látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában