bárhol megjelenhet

2020.01.29. 20:00

Hogy ne legyen gond a feketepenész – egy szakember javaslatai

A szekrény mögött, a padló vonalában, a sarkokban jelenik meg leghamarabb a penész.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A téli hónapokban sokaknál okoz gondot a penész megjelenése, hiszen ilyenkor a lakásokban, házakban megnövekedik a páratartalom, ami kedvez a gomba megtelepedésének. A penész megnevezés különböző gombafajták összefoglaló neve, melyek előfordulnak a szabadban és benti terekben is. A penész spórákon keresztül terjed, melyeket akár ruhánkon mi is beviszünk otthonunkba. Ha a spórák megfelelő táptalajt találnak maguknak, megtelepednek és elszaporodnak akár a falakon, könyveken, ruhákon. Jónás Imre épületenergetikai szakértő adott tanácsokat arra vonatkozóan, mit tehetünk a fekete foltok megjelenése ellen.

Forrás: Jónás Imre

– A penészedés fő forrása mindig az adott épületszerkezeten való nedvesség. Párakicsapódás, vagy szerkezeti átnedvesedés esetén alakulhat ki a penész, ezt a két dolgot egy laikus nem tudja megítélni. A párakicsapódásos penész alapvetően abból adódik, hogy az épületben, vagy a lakásban a magas páratartalom: ez lehet használatból kifolyólag is, tehát mondjuk ha egy kisgyerekes családnál télen zárva tartják az ablakokat, fűtenek, közben mosnak, főznek, a radiátorra teregetik a ruhákat. Ez esetben létrejön a belső térben egy vízpárával feldúsult belső légállapot, mely 62 százalék felett van. Ha a külső határoló falszerkezet és nyílászárók hőtechnikailag nem megfelelőek, hőhidak keletkezhetnek, tehát ahol hideg a fal, ott a telítettség miatt hamarabb lecsapódik a pára – ismertette Jónás Imre.

Korszerű építési technológiával épített lakóépületeknél is egyre gyakrabban megjelenik a penész, hőhíd és hideg felület nélkül is a feldúsulhat a belső levegő páratartalma. A jó légzárású ablak esetén nincs meg az általános kis légmozgás, ami a rosszabb ablakoknál megvolt.

– Ha valami tartósan nedves, a penészgombák megtelepednek. Ezt a penészt le lehet takarítani, különböző erre hivatott vegyszerek vannak, de alapvetően az okát kell megszüntetni.

„Szakmai javaslatom az, hogy érdemes venni egy olyan kis asztali mérőműszert, ami a páratartalmat méri. A normális páratartalom 60-62 százalék, azonban sokszor 70 százalék felé megy, ilyenkor van ez a párakicsapódás. Egy mérőműszer mellé ajánlott páraelvonó készülék használata is”

– tanácsolta Jónás Imre épületenergetikai szakértő. Hozzátette: – Ez az egyszerűbb változat, de ha építés során becsomagoljuk, szigeteljük az épületet, hosszútávon érdemes hővisszanyerő szellőztető berendezés beépítésében gondolkodni – mondta el a szakember.

Szerkezeti hibák

A gomba azokon a helyeken szokott hamarabb megjelenni, ahol nehezebben mozog a levegő: szekrény mögött, a padló vonalában, a sarkokban, főként a hideg falaknál, ahol a vasbetonkoszorú szerkezet hőhídja található.

– Régi építésű házaknál úgy lehet megszüntetni a hőhidat, hogy egyrészt a padláson kőzetgyapottal be lehet szigetelni a talpgerendákat, túlnyújtva és lehajtva a vasbeton koszorúra, valamint a külső ereszdeszkázat alatt kimaradt falszigetelést pótolni kell. Ez esetben megszűnik a födém és fal csatlakozási vonalában a hőhíd, ezáltal a vizesedés és a penész. Akkor is lehet penészesedés, ha az épület nem hőszigetelt, régi ablak van, azonban a szerkezetbe bejut az esővíz. Ez megtörténhet az ablakpárkány bádogozási hiányosságánál, ahol a csapódó esővíz nincs jól kivezetve, és nem megfelelő a vízorr kialakítása, így a víz bejut a káva és párkány alatt a falba, átnedvesedik, és a penész megjelenik – tudatta Jónás Imre. Így folytatta:

„Ugyanez a hiba szokott lenni, ha a függőeresz-csatorna által kiköpött esővíz nincs elvezetve az épület falától, vagy szétcsúszott, és ázik a fal. Ez veszélyesebb, mert nem csak penészt, hanem káros épület süllyedést is okozhat.”

A nedves fal télen nehezen szárad ki, ezért egy idő múlva a nedvességgel feltöltődik a falszerkezet, főleg ha figyelembe veszem, hogy ősszel vannak esős időszakok. Az ideális az, amikor a fűtési szezonnál több idő szükséges ahhoz, hogy telítődjön a falszerkezet. A korszerű homlokzatfestékek alkalmazása segít abban, hogy ne jusson be az eső és pára a homlokzaton keresztül.

„A szakszerűtlen szerkezeti kialakítás is okozhat nedvesedést, de ez már nem épületfizika, hanem egyszerűen kontár munkavégzés”

– hangsúlyozta az energetikai szakember.

Tüdőbetegséget is okozhat

Egy penészes lakásban akár 10-15 különféle penészgombafaj is előfordulhat, köztük az egészségre komoly veszélyt jelentő feketepenész. Ezek a gombák nemcsak esztétikai gondot okoznak, a penészgombafajok légúti irritációt, orrdugulást és köhögést is kiválthatnak. Bár nem minden esetben jelent egészségügyi kockázatot, mégsem célszerű figyelmen kívül hagyni.

– Mindenki eltérően reagál a különböző ágensekre, ez a penésznél is így van. Az arra hajalmos egyéneknél irritációt, allergiás reakciónak megfelelő betegséget válthat ki. Az asztmások, vagy valamilyen tüdőbetegséggel élők esetén fokozódhatnak a meglévő tüneteik a penész miatt.

„Légúti irritációt, akár orrfolyást, orrdugulást, megfázáshoz hasonló tünetegyüttest is kiválthatnak ezek a gombák, ritkán tüdőbetegséget is okozhatnak”

– beszélt a penészgomba egészségre gyakorolt káros hatásairól dr. Burai Ágnes, háziorvos.

A penészérzékenység hasonló tünetekkel járhat, mint bármilyen más allergia. Az érzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél, esetleg legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de akár hosszú távon újabb betegségeket is okozhat.

– Ha egy beteg a fentebb említett a tünetekkel elmegy az orvoshoz, nehéz diagnosztizálni a betegséget, hiszen nem tudjuk, hogy neki otthon penészes a lakása, s ez a tünetek kiváltó oka. Ebben az esetben is az ok megszüntetése, tehát a penész eltávolítása a tartós megoldása. Hiába szed gyógyszereket egy asztmás jellegű tünetre, amikor otthon folyamatosan a penész irritálja, így nem fognak megszűnni a panaszok – hangsúlyozta a doktornő.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában