az adventi vásárban jártunk

2019.11.29. 19:00

Ünnepi varázslat a debreceni főtéren

Egy szeretetben gazdag világ vár mindenkit a Kossuth tértől egészen a Csonkatemplomig.

Fotó: Matey István

A karácsonyi hangulat sokszor nem érkezik meg magától, néha-néha bekopogtat, de hamar tovaszállhat. A Debreceni Adventi Vásár segíthet az átszellemülésben, nem szabad hagyni, hogy a rohanó hétköznapok átvegyék az uralmat, hiszen a karácsony az év egyik legszebb és legszeretetteljesebb ünnepe. Egy karnyújtásnyira van tőlünk a december, amely meghozza a csodát, viszont a Kossuth téren és Piac utcán már egy hete elkezdődött az ünnepi vásár, amely mindenkit tárt karokkal vár. A fényárban úszó sorokon korlátlan ételkínálattal, mindenféle csecsebecsével találkozhatunk, az illatok, és a zeneszó már a közelben lévő utcákról a vásárhoz csábítanak.

 

A varázslat leírhatatlan, a Piac utcához érve mintha egy mesevilágba csöppennénk: mosolygó arcok, ínycsiklandozó finomságok, fénylő lámpások ölelnek körbe, miközben az idő megáll, és a pillanatnak élhetünk. Ha körbenézünk, egy-egy életképet láthatunk: forralt borral koccintó fiatalok, kézen fogva nézelődő szerelmespárok, és hangosan nevető gyermekek, kiknek a szemük gyémántként csillog.

– Amióta az unokám megszületett, nem hagytunk ki egy karácsonyi vásárt sem. Nagymamaként tudom, ez a gyermeknek milyen fontos, és azóta a családnak is kulcsfontosságú, hogy jelen legyünk az adventi forgatagon.

„Az országban az egyik legszebb vásár a debreceni, évről évre újat tud mutatni, és olyan ünnepi köntösbe öltözik, amit nehéz felülmúlni”

– nyilatkozta Naplónak Kertész Ilona.

Az éj leple alatt

A városi főtéren egyre nagyobb a nyüzsgés, a hétköznapokon kevesebben vannak, mint hétvégén, viszont a hét bármely napja is legyen, a késő délutáni, esti órákban egyre több a kíváncsiskodó. Ez az az időszak, amikor a gyermekeknek sem kell ágyba bújni, ha lemegy a nap, hiszen az éj leple alatt a legmeghittebb körbejárni az ünnepi forgatagot, amikor a főtéren lévő emberek együtt gyönyörködhetnek a fényözönben és a ragyogó gömbökben. A roppanós lepcsánkától a gőzölgő forralt borokig minden megtalálható, ami csak „kelléke” egy karácsonyi vásárnak. Nem is tudnánk olyan szokványos ünnepi fogást mondani, amely hiányozna a cívisvárosi kavalkádból, azonban nem mindegy, hogy merre keresgélünk finom falatokat.

A bőség zavara

Nem lehet nem észrevenni az óriáskereket, amit körbevesznek bámészkodó, szelfiző vásározók, akiknek a kezét egy meleg tea, egy csomag sült gesztenye, vagy éppen egy vasalt krumplilángos biztosan melegíti.

Fotó: Matey István

Bármerre is sétáljunk, az orrunknak mámor az „élet” mindenhol, egyik standtól a másikig alig érünk el, már minimum három különböző ételnek az illatát éreztük, így pedig nem könnyű a választás, viszont a bőség zavara így is kedvünkre való. Az árak az elmúlt évekhez hasonlóak, azonban ne csábuljunk el egy-egy kézműves hamburger, hurka és kolbász láttán, mert néhány száz méterrel arrébb lehet, hogy sokkal barátságosabb árakba ütközünk.

Mennyibe kerül?

Sajtos-tejfölös tócsni, hagymás-sajtos krumplilángos, toroskáposzta, saslik és még sok más harapnivaló, amelyek nélkül nem is lenne teljes az advent. Egy átlagos ebéd árából meg is tölthetjük a korgó pocakunkat: egy sajtos-tejfölös tócsnit hétszáz forintért ki is emelhetünk a lepcsánkahalomból, háromszáz forintért pedig megajándékozhatjuk magunkat két deci mámorral, melynek színe lehet fehér, vörös, íze pedig: narancsos, málnás, áfonyás, szilvás, akár puncsos is.

Fotó: Matey István

De persze a borok mellett számtalan folyékony elixírt vásárolhatunk jövés-menés közepette: rövid italokat (pálinka, rum) ötszáz (2 cl) és ezer forintért (4 cl) kaphatunk. Forró csokiból is hatalmas a választék: vaníliás, kókuszos, puncsos, málnás ízekben kérhetjük, amelyek többsége hétszáz forintba kerül, de persze vannak extrák, amitől az ár pár száz forinttal feljebb mehet. Hamburgerekből sincs hiány a téren, a retrótól egészen a legújabb ízesítésűekig mindent megtalálható, az elmaradhatatlan csalamádéval persze, amit csak a pikáns szószok tudnak még inkább megbolondítani. A gyorskaják árát tekintve nem lepődünk meg, a legdrágább ezerötszáz forint, viszont hatszáz forintért is istenit falatozhatunk.

Gyermekek mosolya

A cukorkastand előtt ácsorgó gyerekek úgy gyönyörködnek a színes finomságokban, mint a felnőttek az óriáskerékben, az égőkkel feldíszített „fényfában”, „fényszökőkútban”. Igaz, legtöbbjük még a pultot sem éri el, így pipiskedve, kezüket előrenyújtva várják, hogy megtömhessék piciny zsebüket. Zsófi a gumicukrok szerelmese, de akkor sem sértődik meg, ha kókusztekercset is kap pluszba, legalábbis apukája így vélekedett, amikor a hatéves kislány kedvenc finomságairól kérdeztük.

– Szerintem a pulton nincs olyan édesség, amibe Zsófi ne akarna beleharapni, de ez így is van jól, a gyerekek többsége szereti az édességet, és a karácsonyt, az utóbbinak pedig csak örülni lehet. Minden évben kilátogatunk a debreceni forgatagba, általában az első adventi gyertyagyújtás az első alkalom, amikor elkezdjük a hangolódást, viszont idén már a gyerekek sem tudtak várni, és bevallom, mi sem a feleségemmel, egyszerűen imádjuk a karácsonyt és minden velejáróját – mondta Pál Károly.

Kézműves termékek, mézek, dísztárgyak, sütemények, kürtöskalács, ékszerek, sapkák, sálak, és még sok más, amit a forgatagban megtalálhatunk, de vajon mivel szemezget a magyar ember először? – A bőség zavara fogadja a látogatókat, mi éppen ezért arra törekedtünk, hogy tényleg a tipikus karácsonyi ételek, italok jelenjenek meg a pultjainkon. Elmaradhatatlan a lepcsánka, a lángos, forralt borból is van elég, és persze a sült gesztenye, ami mindig helyet kap majd választékunkban – nyilatkozta lapunknak Zelenák Ákos, a vásár egyik árusa.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában