szívünk napja

2019.09.24. 18:08

Debrecenben is szívügy

Szűrések, tanácsadások, sportolási lehetőség és ételkóstoló is várja a látogatókat a Szívünk Napján.

Fotó: Illusztráció / Pixabay

A szeptember 29-ei rendezvényen arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében az életmódnak, beleértve a mozgást és a sportot is – olvasható az Unideb.hu oldalon.

Évente több mint 17 millióan halnak meg világszerte szívbetegség következtében. A hazai statisztikák szerint a halálozások fele szív- és érrendszeri betegség következménye. A Szívünk Napja legfontosabb célja a prevenció, hogy a lakosság minél szélesebb körben szerezzen információt arról, hogy ők mit tehetnek a betegségek megelőzéséért.

Fontos elébe menni

Csanádi Zoltán, a DE KK Kardiológiai Klinika igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke elmondta: ismerteik a debrecenieknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek, ha szív- és érrendszeri betegségek nélkül, minél tovább szeretnének élni. – Tudatosítani szeretnénk a prevenció fontosságát, lehetőségeit, hangsúlyozzuk az életmód, beleértve az egészséges táplálkozás, a testmozgás, az optimális testsúly és a dohányzásról történő leszokás jelentőségét – tette hozzá.

Az egészséges életmód egyik alappillére a mozgásban rejlik, éppen ezért a Szívünk Napján a szervezők 10.30-kor a Kossuth térről indulva biciklis felvonulással kezdik a programot. A menet a Nagy­erdei Stadionig tart majd, a programok pedig az UNiFit, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ közelében elhelyezett színpadnál és a szűrősátraknál lesznek. Az érdeklődők találkozhatnak a helyi sport­élet néhány ikonikus alakjával is, például Dombi Tiborral, Tő­zsér Dániellel, Göttlinger Dániellel és Senánszky Petrával, akik beszélnek karrierjükről és a sport életükben betöltött szerepéről is.

A mozgás mellett a szívbarát életmód másik pillére a táplálkozás. A rendezvényen Szendrei Bence mesterséf mutatja be, hogyan lehet egészséges, de finom ételeket főzni. Mindezeken túl ismeretterjesztő előadások, ingyenes szűrővizsgálatok, vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, személyre szabott orvosi tanácsadás áll az érdeklődők rendelkezésére – ismertette az egyetem.

Az egyetemmel közösen

Az esemény a Szív Világszövetség (World Heart Federation) kezdeményezéséhez, a 2000 óta minden év szeptemberében megrendezett World Heart Day programhoz kapcsolódik. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei debreceni kampányt a Debreceni Egyetemmel közösen, Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fővédnöksége mellett rendezi meg a Kardiológiai Intézet, a Sportorvosi Intézet és az OMSZ munkatársainak közreműködésével – számolt be a Debreceni Egyetem hírportálja.

LB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában