2021.11.29. 19:39
Sárközy Ákos helyi ízekkel kedveskedik debreceni barátainak
A Michelin-csillagos séf szerint ha igény van rá, akkor bátran próbáljunk ki új ízeket karácsonykor!
Fotó: Sárközy Ákos-archív
Borvacsorát adott egy debreceni étteremben a közelmúltban Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf. A többfogásos vacsora után elárulta a Hajdú-bihari Naplónak, mit gondol a különféle régiók ételeiről. Mindemellett arra is választ kaptunk, melyek számára a legkedveltebb ünnepi fogások.
Mint megtudtuk, az országosan elismert séf többször járt már Debrecenben, számtalan ismerőse és barátja él a környéken. Így nem is kérdés, hogy ismeri a helyi finomságokat: de vajon, hogyan vélekedik róluk? – Azt gondolom, magyarként a különféle régiók konyháját megmutatni szuper dolog. Budapesti séfként igazi felüdülés számomra, hogy lehetőségem van megízlelni az egyes térségek helyi legjobb alapanyagait, elsajátítani a receptúrát. Szokásom ezeket beépíteni a saját konyhámba. Ezáltal tudom megmutatni a saját vendégeimnek, hogy nem csak Budapest-orientált az ország.
„Sokszor van, amikor debreceni barátokat fogadok a vendéglőmben, hogy a számukra legkedvesebb helyi ízeket, ételeket készítsem. Szándékosan olyan, általam újragondolt menüvel rukkolok elő, amivel nekik tudok kedveskedni”
– mondta.
Tengeri hal, marhahús
Mint megtudtuk, Sárközi Ákos szereti a tradicionális magyar ételeket, mégsem ezeket – halászlé, töltött káposzta stb. – fogyasztja az ünnepek alatt. Többször készíti az imént említett fogásokat év közben, ezért a decemberi időszakban inkább marhahúsra, tengeri halakra esik a választása. – Kedvelem az egyszerű ételeket, pontosan ezért is gondolom, tökéletes választás egy egyben sült hús – nyilatkozta. Hozzátette, szilveszteri mulatság nem létezik számára lencseleves nélkül. Nem tart igényt kaviárra, drága alapanyagokra. Úgy véli, akár egy ínycsiklandozó debreceni páros kolbász idén jó választás lehet.
NE