csúsznak a munkálatok

2021.01.08. 19:41

Macska a betonban: Nagybegyes nem adja fel

Készítik a kellékeket, s újabb szereplőket állítanak csatasorba a film alkotói.

Fotó: A produkció archívuma

Újra meg újra borsot tör a járvány a Macska a betonban című, közösségi finanszírozásban készülő áldokumentum-film­vígjáték alkotóinak az orra alá, ám ők nem adják fel. Dalnoky Ferenc forgatókönyvíró-rendezőtől megtudtuk: a 2020-ra remélt, Apolló mozibeli bemutatóról le kellett mondaniuk; nem is lehetett volna vetíteni a koronavírus elleni óvintézkedések miatt, sőt, épp a múlt ősszel kellett már másodjára felfüggeszteniük a filmkészítés munkálatait.

– A vágószobában nem tudtuk volna tartani a védőtávolságot, de hasonló a helyzet a zárt forgatási helyszínekkel is, például a kocsmai jelenetekben – részletezte a Naplónak a közismert életérzésgyűjtő. A munka azonban mégsem állt meg teljesen. – Gyártjuk a forgatáshoz szükséges kellékeket, karácsonykor épp Bimbó, az utolsó dzsungelharcos tehén emlékművét hegesztettem otthon, s a szereplőválogatásokat sem hagytuk abba. Találtunk például egy hölgyet a nyugdíjasklubban, aki szenzációsan játssza el annak a feleségnek a szerepét, akinek a férje rendszeresen spiccesen jön haza – ecsetelte a forgatókönyvbeli Nagybegyesen játszódó film rendezője.

– Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy kifogytunk a szereplőkből a faluban. Úgyhogy megmozgattam a közművelődési, színházi kapcsolataimat segítségért, újabb kreatív hozzáállású emberek után kutatva, civil szerveződésű társulatokban, körökben. Úgy néz ki, „idegenlégiósokkal” folytatjuk, Mikepércsről, Balmazújvárosról, Nagymacsról, Debrecenből – sorolta Dalnoky. Mint mondta, körülbelül a munkák felénél tartanak, s nem állnak reménytelenül a költségvetéssel. – Szerencsére a támogatóink között tudhatunk immár egy nonprofit szervezetet, a Jövő Boldogsága egyesületet, ők vállalták, hogy gondoskodnak a produkció pénzügyi hátterének átláthatóságáról. Újabb két támogató céget is sikerült bevonni, s igyekszem kampányolni további segítségért – jelezte az alkotó.

A tervezett bemutató késlekedése ellenére nem maradt szakmai reflexiók nélkül az eddigi munka. – Az első rendezői vágás nyomán elkészült, 45 perces részletet eljuttattam négy rendezőhöz. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egyszerre vetítjük le nekik a helyi művelődési házban ezt az anyagot, de aztán úgy döntöttem, elküldöm pendrive-on külön-külön mindegyiküknek. Több igazítást is javasoltak, legyen az akár egy-egy monológ rövidítése, vagy épp a gázrobbanásos jelenet dinamikájának emelése sziszegő gázhanggal – hallhattuk Dalnokytól.

Mindent összevetve, a helyzet nyomán ő már óvatosan bánik az időpontokkal, de úgy sejti, május-június körül talán tudnak végezni a film munkálataival.

FGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában