Jegyzet

2022.03.29. 06:30

Ámokfutás

Balla Attila

A Ferencváros női kézilabdacsapata évek óta a Bajnokok Ligája négyes végjátékáról, a Final Fourról álmodik, de jelen állás szerint nemhogy a négyben, a nyolcban sem lesz helye, mert a nyolcaddöntő első mérkőzésén, múlt szombaton súlyos, 33–26-os vereséget szenvedett Ljubljanában.

A szlovéniai összecsapás legfájdalmasabb, legbosszantóbb és legérthetetlenebb momentumaként a hazaiak extraklasszisa, Ana Gros akadálytalanul bombázhatott be 13 gólt az FTC kapujába. Gros szinte lesáncolhatatlanul magas és rendkívüli lövő, de nem gyors, nem erős, nem dinamikus, nem szupertechnikás, nem cselez jól. Meg lehetett, meg kellett volna fékezni. Különösen úgy, hogy előre is világos volt, mi várható tőle.

Arról is érdemes szót ejteni azonban, hogy 

az FTC mellett az európai szövetség, az EHF is hibázott. 

Nem először, és nem is kicsit. Normális esetben ugyanis a gólzsáknak nem is lett volna szabad pályára lépnie a Ferencváros ellen. Sőt, a nyolcaddöntőben a Fradinak nem a Ljubljanával kellett volna játszania. Hogy még tovább fokozzuk: egyáltalán, játszania sem kellett volna. A két csoport első két helyezettje ugyanis közvetlenül bejut a legjobb nyolcba, és mivel az orosz csapatokat az ukrajnai agresszió miatt kizárták, az A ágon második Rosztov-Don helyébe a harmadik magyar bajnoknak kellett volna előlépnie. Feltéve, ha az EHF logikus, igazságos és mindenki számára üdvös döntést hoz, de ez nem szokása. Az oroszokat ugyan kizárta, de minden egyebet változatlanul hagyott, ezzel ellenfeleiknek óriási és meg nem szolgált kedvezményt adott. Így ugyanis a CSM Bucuresti mentesült a CSZKA Moszkva elleni párharctól, és csoportötödik létére bemasírozott a nyolc közé. A Metz–Dortmund nyolcaddöntő győztesének útjába pedig ugyancsak senkit nem állítottak az eltakarított Rosztov-Don helyére, ezért az máris a négyes fináléban találja magát.

Az abnormalitás újabb fejezeteként az orosz csapatok külföldi játékosait a többiek villámgyorsan leigazolhatták és azonnal bevethették – a született oroszokat nem, mintha ők a származásukról bármit is tehetnének –, így került Gros a CSZKA Moszkvából a nyolcaddöntőre nagy hirtelen Ljubljanába. És ha már arra járt, szórt tizenhárom gólt.

Ám ez még nem feltétlenül a történet vége. Nem kell, nem szabad eleve feladni a reményt, hogy azt a Ferencváros írja meg a szombati, érdi visszavágón. Ana Gros rohamainak és az EHF ámokfutásának megfékezésével.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában