Krimi

2024.04.06. 20:55

Pillanatokon múlt a tragédia: egymással szemben haladt két vonat Apcnál

Majdnem tömegszerencsétlenség történt a forgalmista figyelmetlensége miatt. Egy sínpályán haladt egymással szemben két vonat összesen 35 utassal Selyp és Apc-Zagyvaszántó állomások között.

35 ember volt veszélyben a vonatokon

Forrás: heol.hu

A mulasztást elkövető, több évtizedes munkaviszonya alatt súlyos hibát először vétő, majd a balesetet végül elhárító forgalmi szolgálattevővel szemben az Egri Járási Ügyészség a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről hozott határozatot a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indult bűnügyben, tájékoztatta portálunkat Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. A hiba miatt egymással szemben haladt két vonat egy darabig.

A határozat indokolása szerint 2023. május 25-én kora délután az aznapi menetrend szerint 

két olyan személyvonat közlekedett az adott pályaszakaszon, melyeknek Apc-Zagyvaszántó állomáson volt a betervezett keresztezése. Az egyik szerelvény azonban késett, ezért az érintett vasútállomás forgalmi szolgálattevője úgy ítélte meg, hogy inkább Selypen kellene bevárniuk és elkerülniük egymást, mivel az az állomás is több sínpárral rendelkezik.

Egymással szemben haladt két vonat egy darabig

Ennek megfelelően a Szurdokpüspökiből érkező vonat egy perccel fél négy előtt – szabályos engedélykérést követően – kiindult Apc- Zagyvaszántó állomásról Selyp felé. Néhány másodperccel ezt követően azonban a gyanúsított is elengedte a másik vonatot a selypi vasútállomásról Apc irányába anélkül, hogy erre az előírások szerinti előzetes engedéllyel rendelkezett volna. 

Szerencsére a figyelmetlen forgalmi szolgálattevő hamar rájött, hogy hibázott, így még intézkedni tudott az egy vágányon egymással szemben több mint 60 km/óra sebességgel haladó szerelvények megállítása iránt. Ennek eredményeként az egyik vonat üzemi fékezéssel, a másik pedig gyorsfékezéssel állt meg a sínpályán, mintegy nyolcszáz méternyi távolságra egymással szemben, 

részletezi az esetet a sajtószóvivő ügyész.

A gyanúsított azzal, hogy a tőle elvárható körültekintést elmulasztotta, megszegte a vasúti közlekedés szabályait, egyben mások életét, illetve testi épségét is veszélynek tette ki. Az esemény következtében aznap hat személyszállító vonat részlegesen elmaradt, további öt összesen 232 percet késett, a vasúttársaságnak pedig több mint 300.000 Ft hálózat-hozzáférési díj kiesése keletkezett - írja a heol.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában