Ragadozó

2022.05.04. 05:50

Veszélyes vadállat tart rettegésben egy magyar várost

Juhokat tépnek szét a Bükk éhes farkasai.

Egyre gyakrabban bukkannak fel farkasok hazánk északi régiójában. A kutyafélék családjába tartozó ragadozó Magyarországon is védett, ezért a jellemzően a Felvidékről átkóborolt egyedeket nem lövik ki automatikusan. Ezzel a hozzáállással nem mindenki ért egyet, mondván, a farkasok sok kárt okoznak a gazdáknak.

Jósvafő egy festői község az Aggteleki Nemzeti Park térségében. A települést gyönyörű patak szeli át, a határában pedig árnyékot és nyugalmat biztosító erdő húzódik. A természetes közegből a farkasok gyakran bemerészkednek a beépített területre. Az ott élő Gyula szerint érthető, hogy a négylábúak élelmet keresnek.

Fotó: Dombóvári Tamás

Szarvasra is támadnak

„Mivel a farkas húsevő, megtámadják a haszonállatokat. Az egyik szomszédomnak többször széttépték a juhait, és ezzel súlyos kárt okoztak neki. Errefelé rendszeres látvány a ragadozók elől menekülő szarvas is” – mondta az idős ember a Borsnak.

Fotó: Dombovari Tamas

Karikás ostorral tartja távol

Csaba több lovat is tart a tanyáján. Vele az erdőben találkoztunk, amint éppen túrát vezetett egy gyerekcsoportnak. – Különösebben nem félek a farkasoktól, de már találkoztam velük! Nem véletlenül tartok magamnál karikás ostort. Ha a lovaim közelébe jönnek, nem vagyok rest használni – jelentette ki a férfi.

Tudni kell, hogy a farkasok jellemzően nem támadnak emberre. Ahhoz túl kevesen vannak együtt, hogy akár egy öt-hat tagú csoportra rárontsanak – fejezte be Csaba.

Gyula, Jósvafő falugondnoka elmondta, hogy szerinte át kellene gondolni azt a jogszabályt, amely a farkast védett állattá tette.

A lovak közé is bemerészkednek a ragadozók Fotó: Dombóvári Tamás

– Őshonos vagyok a faluban, ezért talán egy kicsit indulatos leszek, ha belegondolok, hogy a farkas mennyi kárt okoz a földijeimnek! Szerintem az összeset ki kellene irtani – jelentette ki, és magyarázatképpen hozzátette, hogy a rettegett húsevők gyakran megölik a maguknál értékesebb szarvasokat – zárta a falugondnok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában