Az igazság

2022.02.01. 05:52

Rusvai Miklós tisztázza, hányszor kaphatjuk el a Covidot és milyen időközönként

Az omikronnal fertőzöttek többsége már korábban is volt covidos, de mégis hányszor lehet elkapni a koronavírust és milyen hamar?

A domináns omikron törzzsel fertőzöttek többsége már korábban is megfertőződött a koronavírussal – derül ki egy tanulmányból. Dr. Rusvai Miklóst a Ripost arról kérdezte, mégis hányszor lehet megfertőződni a Covidtól és milyen időközönként.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„Csak a gyakorlat adhatja meg erre a kérdésre a választ. Az eddigi megfigyelések szerint sokszor csupán fél év vagy akár ennél rövidebb idő telik el két fertőzés között. Ez azonban egyénfüggő, de ha ez így megy tovább, akkor életünk során akár ötször-hatszor is megfertőződhetünk ugyanúgy, mint ahogy az influenza is többször megbetegítheti az embert” – vélekedik a virológus.

Rusvai doktor szerint érdemes számon tartani, hogy nagyjából négy–hat hónapos az immunitás, ami a súlyos kórformától megvéd bennünket.

„Nem állítom, hogy nincsenek egyéni esetek, amelyeknél ennél akár rövidebb időről is beszámoltak megfertőződésről, de statisztikailag ez a négy–hat hónap elfogadható védettségnek. Ezt követően akárhányszor megfertőződhet az ember, akár félévente elkaphatja a Covidot. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy beteg lesz tőle, főleg nem azt, hogy súlyos beteg lesz tőle. Úgy gondolom, hogy a járvány harmadik évében már mindenki különbséget tud tenni a fertőzöttség és a betegség között. Ha sokadik fertőzésről van szó, akkor az mindig enyhébb, mint az előzőek voltak” – vélekedik Rusvai Miklós.

Megdöbbentő adatokat hoztak nyilvánosságra

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) decemberben közzétett elemzése feltárta, hogy minden tizedik ember, aki Angliában elkapta az omikront, korábban már átesett a Covidon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában