haon-sportoldal

2008.09.11. 00:12

DEKE B a SZEDEÁK ellen szombaton

<p>Szombaton (szeptember 13.) 16 órakor az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban vívja meg első mérkőzését a DEKE B csoportos együttese Váczi Péter tréner vezetésével.</p>

Utána 18 órától pedig az U-20-asokat tekinthetik meg az érdeklődők, akiket ettől az idénytől Kovács Balázs edz. Az ellenfél mindkét esetben a SZEDEÁK SZTE gárdája lesz.

A szegediek vélhetően egy megerősödött alakulattal találják szembe magukat, mivel a csupán október végén induló A csoportos bajnokság küzdelmeire való felkészülésnek még csak a közepén tartó legjobbjaink közül a két amerikai srác, valamint Tóth Gábor és az új igazolás Kutasi Gergely kivételével elvileg bárki pályára léphet ebből a csapatból is.

Takács Dániel, Erdei Ádám, Varró Levente és a többi, jelenleg az A-s kerettel készülő kosarasunk tehát bevethető a B csoportos vetélkedés elején, utána kialakul, hogy kik játszanak a legmagasabb és az eggyel utána lévő osztályban. Ám magát a bajnokságot természetesen a Váczi Péter által edzett srácok fogják végigvinni.

Csupán a nyitány néhány találkozóján szerepel egy felturbózott DEKE B. A tisztánlátás végett, röviden erről a dologról (bár már korábban egyszer megpedzettük, de hátha akkor valaki nem olvasta): most még a DEKE Egyesületnél van leigazolva a kosarasaink java része (Chris, Gabesz, Joe és Kutasi Geri kivételével), aztán majd kialakul, hogy a DEKE Basket Kft-be kiket igazol át a DEKE.

Addig gyakorlatilag mindenki játszhat itt a B-ben. Ráadásul, mivel a legjobbak bajnoki küzdelmei később kezdődnek, idő is van arra, hogy jó pár játékosunk Váczi Péternél kezdjen el meccselni, majd az A bajnokság indulása előtt átigazoljon a fent jelzett kft-be (ez működteti az A csoportos csapatunkat), és onnantól kezdve az eredeti terveknek megfelelően ott lépjen pályára.

Persze az éremnek két oldala van, vagyis az A-s kosarasaink még a tréningek javát nyomva vállalják, hogy beszállnak a B csoportos mókába, vagyis azért ne várja senki, hogy most majd a DEKE B „agyonveri” ellenfeleit szeptemberben és október első felében. Persze ez is előfordulhat, de a legalul felsorolt nevekből álló B csoportos keret önmagában is elég kell legyen ahhoz, hogy megállja a helyét ebben a megmérettetésben. Váczi Péter a következőképp látja az előttük álló szezon lehetőségeit.

- Nekünk is nagyon nehéz lesz, akárcsak Walke Karcsi csapatának az A-ban. Óvatos duhaj vagyok, ezért azt mondom, hogy ez a fiatal B-s gárda a bajnokság egészében úgy fog pályára lépni, hogy itthon bárki ellen lehet esélye a győzelemre, de idegenben bármi előfordulhat.

A lényeg, hogy folyamatos B csoportos tagságot tartson meg a DEKE, így a fiataloknak remek lehetőség nyílik majd arra, hogy ha az A-ban is megveti lábát az az együttesünk, itt tapasztalatot szerezzenek, fejlődjenek. Valamint Szabó Tibor, Kaluha Csaba és Ambrusz Ákos, akik mindkét keretnek a tagjai lesznek, beleerősödjenek az A-ba, egyúttal nekünk is sokat segítsenek.

Ki lehet a húzóember?
- Szerintem elsősorban csapatban kell majd gondolkodnunk, úgy lehetünk erősek, de azért én Szabó Tibitől sokat várok a B-ben, mellette Balogh Andris is egyre érettebbnek tűnik, szóval felnőhet a feladathoz. De mondom, a csapat együtt érhet el jó eredményeket.

Szombati ellenfelünk, a Szeged, milyen játékerőt képvisel most?
- Kevés információm van róluk, de úgy tűnik, hogy Tanács Attila Németországba távozásával valamelyest talán meggyengültek a szegediek. Mindenképpen győzni szeretnénk ellenük a nyitányon.

 Az A-ból az első találkozókon itt pályára lépő kosarasokra mekkora teher hárul majd?
- Ez jó kérdés, mert attól még, mert ők annak a keretnek a tagjaként játszanak október végétől, azt nem szabad elvárni tőlük, hogy itt most majd hengerelni fognak. Érzésem szerint akkor sem lenne probléma, ha csak az eredetileg is nálunk szereplőkkel kezdenénk az idényt, így azonban nyilván Daniék is jelentős időt töltenek majd a parketten. Igazából az ötödik fordulótól kezdve játszik az a gárda a B-ben, amelyik az egész szezont végigviszi majd. Az biztos, hogy ebben a bajnokságban nagyon koncentráltan és a maximumon teljesítve érhetünk csak oda a középmezőnybe, mert sok rutinos, nyáron tovább erősödő csapattal kell majd megmérkőznünk.

Megvan már az új csapatkapitány?
- Erről még nem döntöttünk, de szombatig sort kerítünk rá. Elképzelhető, hogy a rutinosabb játékosok közül (Baráth Laci, Ambrusz Ákos, Gorácz Bence) lesz valaki, aki megkapja ezt a kiváltságot.

A DEKE B egész idényes kerete: Hegedűs Krisztián, Kóthay László, Nagy Ádám, Ambrusz Ákos, Vas Viktor, Baráth László, Kocsis Ákos, Kaluha Csaba, Balogh András, Pali Dávid, Kubicza Norbert, Nemes Gábor, Gorácz Bence, Cserfalvi Ádám, Szabó Tibor.

Mellettük a tervek szerint a DEKE junior B-ből is lesz, aki feljátszik ide olykor. Abból a keretből (amelyet egyébként Ráthonyi Tamás szakmai vezető visz trénerként) Varga Ádám az egyik legesélyesebb erre.

Tehát ahogy az előző szezonban, úgy most is lesznek a tehetséges fiatalok közül olyanok, akik ebben a cseppet sem gyenge felnőtt B bajnokságban is kipróbálhatják majd magukat.

A különbség csak az, hogy ezúttal már van egy még fentebb lévő gárdánk is, így elmondható, a DEKE B a maga bajnoki vetélkedésében való helytállás mellett a felnőtt NB I/A-ból le- és a junior B-ből feljátszó kosarasoknak is megfelelő játékmennyiséget biztosít 2008-2009-ben.

A lényeg: szeptember 13. 16 óra és 18 óra (előbb a nagyok meccse), DEKE – Szeged az Oláh Gabin. Az NB I/B-s találkozókra várhatóan lesz belépő, ám maximum a korábbi áron válthatók tikettek a csarnok bejáratánál, vagyis a felnőtt 450 és a diák, nyugdíjas 250 forintosnál nem lesznek drágábbak a belépők. A hétvégi találkozón a B-s keret kiegészül az A-sok jó néhány kosarasával.

www.deke.hu



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!