haon-sportoldal

2008.05.09. 19:24

II. Cívis Eskrima Bajnokság

<p>Debrecen - Az eskrima az egyetlen ismert, hagyományos Fülöp-szigeteken honos, tradicionális, fegyveres és pusztakezes harcművészet, amelynek legutóbbi világbajnokságán már több mint 20 ország versenyzői vettek részt.</p>

Az eskrima jellegzetes gyakorló eszköze a rövid bot, melyet párban is forgatnak. A bottechnikákra épülnek a pusztakezes önvédelem fogásai és más fegyverek (kés, kard, hosszú bot) használata. Ma már nemzetközi szinten nagyra becsült versenysport és harcművészet.

Az eskrima szó a spanyol ,,esgrima” szóból ered, ami vívást jelent. Az eskrima a többi harcművészettel ellentétben már első pillanatban oktatja a fegyverek használatát, hiszen alapelve, hogy a különböző fegyveres és pusztakezes technikák elsajátításával tehetjük teljessé mind mentális, mind fizikális képességeinket arra, hogy valóban meg tudjuk védeni magunkat.

Az eskrima több mint öt évszázada mélyen gyökerezik a Fülöp-szigeteken élők kultúrájában és történelmében. Bizonyítékok vannak arra, hogy ez az önvédelmi harcművészet már az első spanyol gyarmatosítások előtt létezett.

Debrecenben Dankó Ferenc középiskolai tanár már nyolc éve műveli az eskrimát, és négy évvel ezelőtt nyitotta meg az első Doce Pares Eskrima iskolát, két esztendeje pedig Hajdúszoboszlón is beindított egy hasonló klubot.

Sőt, a mester által vezetett edzéseket már nem csak tiszántúliak, hanem dunántúliak is látogatják, beleértve más harcművészeti stílusok képviselőit is. A Dankó Ferenc által irányított eskrima klubokban folyó munkára immár a Világ Eskrima Szövetség is felfigyelt, amelynek elnöke, a tízdanos Dionisio ,,Diony” Canete is ellátogatott néhány hónappal ezelőtt megyénkbe.

Az I. Cívis Eskrima Bajnokságot éppen egy évvel ezelőtt rendezték meg küzdelemben és formagyakorlatban. Ezen a hétvégén, május 10-én és 11-én immár a II. Cívis Eskrima Bajnokságra kerül sor Debrecenben, a Domb utca 1. szám alatti teremben.

Szombaton 10 és 17 óra között, vasárnap pedig 9-től 11 óráig Danilo ,,Danny” Huertas mester, európai főinstruktor tart szemináriumot a résztvevőknek, míg vasárnap 11 órakor kezdődik a II. Cívis Eskrima Bajnokság. A fülöp-szigeteki származású, de már régóta Norvégiában élő háromdanos Huertas mester a világszövetség elnökének, Canetének személyes tanítványa. Huertas két éve kezdett el foglalkozni a magyar csapattal, és a hétvégén ismét felméri eme látványos harcművészet honi követőinek fejlődését. Az eskrima-szemináriumot és bajnokságot minden érdeklődő ingyen tekintheti meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!