HAON - PR cikk

2014.10.17. 09:10

Jön a hideg…, hol szárítsam a ruhákat?

Avagy, miért sokszorozódott meg a szárítógépet használók száma?

Avagy, miért sokszorozódott meg a szárítógépet használók száma? Lassan beköszönt a tél, de már ebben az 5-10°C fokban is érzékeljük, hogy nem túl okos dolog az udvaron vagy az erkélyen kiteregetni a frissen mosott ruhákat. Így, - szárítógép hiányában - marad a párás levegő bent a lakásban… Ami pedig nagyon kedvez a penész és poratkák szaporodásának! Egy okos megoldás lehet egy szárítógép beszerzése, de az sem mindegy, hogy milyen! A szárításnak nem csak az a feladata, hogy a ruhák nedvesség tartalma csökkenjen, lényeges, hogy a mosás folyamán az elemi szálak közé került mikroszkopikus részecskéket is eltávolítsuk a ruhákból. Hagyományos szárítás után a ruhában mosópor szemcsék maradnak, ha ezt alaposabban megvizsgáljuk, kiderül, hogy az általunk tisztának hitt ruha rengeteg szennyeződést tartalmaz. Ezeknek az eltávolítására is alkalmas a szárítógép.

Szárító és mosógép egyben Bár a kombinált, egybe épített mosó, és szárítógép  olcsóbb, mint a különálló szárítógép, a szárítógép mégis alternatívája és versenytársa lehet a kombi készülékeknek. Nagy előnye ezeknek a gépeknek, hogy kisebb a helyigényük, így kisebb lakásokban okosabb megoldásnak tűnhet. Azonban ezeknek a kombi gépeknek is megvannak a hátrányai. Például mindig csak a töltőmennyiség felét képesek megszárítani. Tehát egy 5 kg kapacitású gépben, 5 kg ruhát lehet mosni, de csak 2,5 kg-ot szárítani. Ez annyit jelent, hogy a mosás végén a fél ruhamennyiséget ki kell venni a gépből, majd az első adag szárítása után lehet csak a második adagot megszárítani.

Egy másik fontos szempont, hogy ezek a berendezések a szárításhoz legalább 100 liter vizet használnak, hiszen kondenzációval szárítanak. Mit is jelent ez? Ezekben a szárítógépekben a levegő a berendezésen belül kering. A nedves meleg levegő a kondenzátorban, amely legtöbbször a gép alatt található, a környezeti hideg levegő hatására lehűl. A lehűlés során a cirkulált levegő harmatpontja csökken, és a nedvesség kicsapódik. A levegő ezután újból a szárítótérbe jut és a körfolyamat újra és újra ismétlődik. A berendezés belsejében található egy tartály, amelyben a víz összegyűlik. Ezt a tartályt vagy rendszeresen kell üríteni, vagy egy leeresztő csőcsatlakozóval kell felszerelni. A mosó- szárítógépekben több a szerkezeti elem, ezért ezek a gépek érzékenyebbek, mint az egyéb típusú szárítók. A finom textilmaradékok miatt rendszeres karbantartást igényelnek.

Csak szárításra készült berendezések A korszerű szárítógépek külső megjelenési formájukat tekintve egy szokásos mosógépre emlékeztetnek, jellegzetességük a viszonylag nagy átmérőjű dob. Programkapcsolójuk a Miele gépek esetében egy digitális vezérlőegység, mely vezérli a dobforgató motort, elvégzi annak a forgásirány váltását, és szabályozza a fűtés időbeli lefolyását, bekapcsolja a szellőztető ventillátort. A szárítás lefutása, ill. befejezése nem időre vezérelt, hanem a szárítandó ruha szárazságának vizsgálatán alapul. A gép kiméri a dobban lévő levegő nedvességtartalmát, így a kívánt ruhaszárazság esetén a program leáll. Így nem fordulhat elő az, hogy a gépben lévő ruha már 40perc után megszáradt, de mivel a hagyományos kapcsolót 1 órára állította a felhasználó, a gép még 20 percig nyeli az energiát feleslegesen és a ruhát padig túlszárítja! Tehát a Miele gépek digitális vezérlése garantálja, hogy amint a ruha elérte a kívánt szárazságot (legyen az 20 perc, vagy 50perc), a készülék nem szárít tovább, lehűti a ruhákat és kikapcsol! Ebben az esetben is az utolsó 15-20 perc alatt csak hideg levegőt fúj keresztül a szárítótérben lévő ruhákon. Felhasználói szempontból leglényegesebb feladat a filter, vagy szűrő rendszeres tisztítása.

A Miele szárítógépekben szárított ruha "szekrényszáraz" szárítás esetén vagy azonnal használható, felvehető vagy máris elrakható a szekrénybe, megtakarítva ezzel egy vasalást. A ruhák sokkal puhábbak és nincsenek nyomai a kettéhajtott szárításnak sem!

Tévhitek

Van néhány tévhit a köztudatban a szárítógépekkel kapcsolatban, amit szeretnénk megcáfolni, mert talán ezek nélkül még több háztartásban lenne szárítógép.

1. „Azért nem használok szárítógépet, mert összegyűri a ruhákat – A mai korszerű szárítógépek nem gyűrik össze a ruhát. A  gyűrődésmentes szárítás érdekében egyrészt ne tömjük túl a szárítógépet, másrészt a program végén vegyük ki a ruhát, ne tároljuk még órákig a szárítógép dobjában.

2. „Az én fürdőszobámba nem férne be a szárítógép, olyan kicsi– Ez a probléma is orvosolható. Ha a meglévő mosógép elöltöltős, akkor a szárítógép a mosógép tetejére állítva nem foglal plusz hasznos négyzetmétert a fürdőszobából. A Miele mosógépek nem mozdulnak el helyükről működés közben, így egészen biztosan ottmarad a mosógép tetején a szárítógép. Illetve egy összekötő elem segítségével egy egységgé szerelhető.

3. „A szárítógépben szárított ruhák bebüdösödnek” - Ha a szárítási program végén kivesszük a ruhákat, nem lesz kellemetlen szaguk. Használhatunk illatosító kendőt is. A szárítógép szellőztetése azonban elhanyagolhatatlan! Vannak olyan Miele szárítógépek amelyekbe saját illatpatron tehető 6-8 féle kellemes illattal.

További hasonló cikkek: http://www.haon.hu/special/konyhalux

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!