HAON - Kultúra

2019.01.31. 09:55

Az alkotás öröme a legfontosabb

Hajdúsámson - Az Öltögetők Klubja viszi tovább a sámsoni hímző hagyományokat, vezetőjük Dobosné Hajdu Anikó hímző népi iparművész.

Hajdúsámson - Az Öltögetők Klubja viszi tovább a sámsoni hímző hagyományokat, vezetőjük Dobosné Hajdu Anikó hímző népi iparművész.

A csoport tagjai hétfőnként találkoznak és alkotnak a Muzeális Intézmény termében. Egyéni és közös alkotásaik számtalan sikert értek már el megyei és országos szinten is. – Amennyiben nem érjük el a kívánt célt, nem csüggedünk, hanem még jobbat tervezünk és próbálkozunk legközelebb – árulta el az iparművész, Dobosné Hajdu Anikó.

A hímzők részére ez az év nagyon sok pályázati lehetőséget kínál. Az első a Kárpát-medencei ,,Komakendő-komatál”alkotói pályázat, ami egy régi családi hagyományt szeretne ismét feleleveníteni, a család- vagy beteglátogatás szokását. A pályamunka az együtt alkotásra és jellegzetes megyei mintákra fog épülni. Készülnek a VIII. „Kitesszük a szűrét” országos kiírásra szűr, szűcshímzéssel és nemezkészítéssel, melyeket női pelerinekre, kabátra, viseletkiegészítőre lehet alkalmazni. Majd jön a Mezőkövesdi XXIX. Kisjankó Bori hímző, és a XV. „Virágzó népművészet” pályázat.

A tavalyi évet az erdélyi hímzéseknek szentelték, ez az év a szűrhímzésé lesz. Továbbra is örömmel fogadják az újabb csatlakozókat, mert alkotni jó, hímezni pedig főképp.

A klub eddigi munkásságait sikerült egy 2019-es falinaptárba is összefoglalni, melyeket barátoknak, munkatársaknak ajándékoztak.

– Az alkotás öröme a legfontosabb számunkra, hogy jól érezzük magunkat a klubban, hogy boldogan fogjunk neki egy-egy újabb hímezni valónak – zárta gondolatait a klubvezető.

- Dandé Melinda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!