HAON - Kultúra

2019.01.23. 12:30

A helyi értékek megőrzéséért fáradoznak Földesen

Földes - Hajdú-Bihar első értéktári vetélkedőjének résztvevői erősítették a településhez tartozás érzését.

Földes - Hajdú-Bihar első értéktári vetélkedőjének résztvevői erősítették a településhez tartozás érzését.

A helyi értéktár bizottság ötéves munkájának eredményességét jelzi, hogy javaslatuk alapján a 26 helyi értéke van a településnek. A magyar kultúra napja tiszteletére a Földesi Értéktár Bizottság, a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület és a Karácsony Sándor Közösségi Ház nyolc csapat részvételével értéktár vetélkedőt rendezett. A vetélkedő nyolc fordulójában a résztvevő civil szervezetek és intézmények öt-ötfős csapatai bemutatták Földes múltját, helyi, megyei értékeit. A játékos vetélkedő feladatai között minden csapatnak javasolni és megvédenie kellett egy új helyi értéket, hogy indulhasson a megmérettetésen, illetve javaslatot tenni közülük megyei értékké való nyilvánításra. A feladatok során a csapatok megtervezték a helyi értéktár logóját is. Nagy sikert aratott a helyi értéktárba javasolt sütemény, a mustos mogyoró elkészítése és kóstolója. A versenyt a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola, és AMI csapata nyerte a Balásházy János Kertbarát kör és Földesi Polgárőrség közös csapata, illetve a Szociális Szolgáltató Intézmények csapata előtt. A Földes történelmének évszázadait, emlékeit felidéző helytörténeti értéktár vetélkedőt – a megye értéktárait jól ismerő Hermann Attila, Tóthné Babonka Magdolna és Katona Mária zsűritagok – követendő példaként állították a megye településeinek értéktár bizottságai elé.

Állandó kiállítás nyílt

A nagyközség lakóinak január 22-től lehetősége nyílik a földesi értéktár állandó tablókiállításába bepillantani. A település önkormányzatának értéktár bizottsága a közelmúltban megújult Árpád mozi előterében állandó kiállításon mutatja be azokat a helyi értékeket, melyet az elmúlt években nyilvántartásba vehetett a helyi javaslattevők jóvoltából. A kiállítás megnyitón a magyar kultúra napját Földes civil szervezetei, az óvoda és az alapfokú művészeti iskola művészeti csoportjai műsoraikkal köszöntötték.

- Péter Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!