HAON - Kultúra

2018.07.28. 17:43

Három megyéből közel 50 kiállító Tiszagyulaházán

Tiszagyulaháza - Negyvenhét település ismertette meg az érdeklődőkkel a közmunkaprogramjában készített termékeit a Gólyafesztiválon szombaton.

Tiszagyulaháza - Negyvenhét település ismertette meg az érdeklődőkkel a közmunkaprogramjában készített termékeit a Gólyafesztiválon szombaton.

Az idén 110 éves falu polgármestere, Mikó Zoltán jogos büszkeséggel vezette végig vendégeit, köztük Hoffmann Imre közfoglalkoztatási helyettes államtitkárt Tiszagyulaháza főutcáján, majd a település központjában megrendezett hárommegyés esemény kirakodóvásárán.

Különlegességek, értékek

Tiszagyulaháza 12 éve tart falunapot, Gólyafesztivált, amelyet most összekapcsolt a megyei közfoglalkoztatási kiállítással. 2016-ban önerőből rendeztek egy megyehatáron túlnyúló bemutatót, azon 15 település vett részt, 2017-ben már 22 kiállító volt, míg az idén megkapta a megyei közfoglalkoztatási kiállítás megrendezésének jogát, amire szintén három megyéből, de már 47 helység jött el. Mikó Zoltán elmondta, Gólyafesztivál minden évben lesz, a közfoglalkoztatási bemutatkozást pedig tovább szeretnék vinni, akár saját erőből is.

Aki végigjárta a kiállítók standjait, pontos képet kapott, hogy az egyes településeknek mik a helyi sajátosságaik, hogyan viszik tovább elődeik értékeit, sőt számos különlegességre is akadhatott. Közöttük a házigazdák chilipaprikás szószaira, amelyek között Kánai István olyan beszédes elnevezéseket is említett, mint a Döbbenet vagy a Pacemaker. De mutatja a szív alakú üvegben kínált chiliszószos homoktövist is, amit a homoktövis-termesztési specialista, közmunkaprogrambeli testvértelepülésükkel, Tetétlennel közösen készítenek. Borbélyné Fülöp Hajnalkától, Tetétlen polgármesterétől tudjuk, hogy Tiszagyulaházáról egynyári virágokat kapnak, amiért ők fából készült utcatáblákkal és virágosládákkal fizetnek.

A galamboktól a textíliákig

A nagyhegyesiek a levendula-készítményeikkel jeleskedtek a kiállításon. Bikkiné Jánosi Eszter, Szilágyi Istvánné és Baranyai Ferencné azonban felhívta a figyelmünket a seprűkre és az égetett képekre is. A bojtiak standján Balogh Zsigmondné kínálta a falu textilkészítő hagyományait folytató kézműves műhely termékeit. A 125 lakosú Vekerden 22 közmunkás házigalambot tenyészt, mézet és befőtteket állít elő, és rendben tartja a falut – újságolta Németh Attila, valamint Juhász István polgármester. A sárrétudvariak Hófehérke és a hét törpe kompozíciójában ott van minden, amit a falu közmunkásai készítenek – mutatja Szabó Irén, Vass Erika, Ujhelyi Imréné és Kiss Tibor polgármester.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!