HAON - Kultúra

2014.01.21. 19:35

Máskor is több figyelmet érdemelne

Álmosd - Főleg az iskolai csoportok maradtak el a Kölcsey emlékházból.

Álmosd - Főleg az iskolai csoportok maradtak el a Kölcsey emlékházból.

A történelemmel átitatott kis határmenti település büszkélkedhet Kölcsey Ferenc emlékházával, amit tavaly óta szó szerint is lehet érteni, hiszen a Déri Múzeum fenntartásából átkerült a helyi önkormányzathoz.

Az elmúlt év augusztusáig 23 éven át a már nyugdíjas pedagógus, Nagy Sándor a feleségével látta el a gondnoki és idegenvezetői szerepet a házban, órákig tudna mesélni, mi minden történt ott ezalatt.

Jól emlékszik egy Kanadából hazatelepült magyarra, akit a barátai vittek el a kúriába, és amikor rálépett a 300 éves padlóra, lehajolt és megcsókolta. Általánosságban elmondható, hogy a látogatók meghatódottan járnak-kelnek a házban, ahol Kölcsey először 6 éves koráig élt, majd a Debreceni Református kollégiumból 22 évesen visszaköltözve még 3 évet.

Azt sem hagyja szó nélkül Nagy Sándor, hogy az utóbbi években egyre kevesebben keresik fel, tavaly csak ezren jártak ott szemben az egykori 3 ezerrel. Úgy látja, az oktatáspolitika már nem tartja fontosnak, hogy forrást biztosítson iskolai csoportoknak a látogatásra, pedig az álmosdi kúria szinte eredeti állapotában maradt fenn. Igaz egy felújítás ráférne, ami azonban az illetékesektől nagyobb odafigyelést követel.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!