Négy járás helyén végzi munkáját a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ

Hajdúböszörmény - A működtetés mellett nagy hangsúlyt kap az iskolák korszerű eszközökkel való ellátása.

Hajdúböszörmény - A működtetés mellett nagy hangsúlyt kap az iskolák korszerű eszközökkel való ellátása.

Négy járás (hajdúnánási, balmazújvárosi, hajdúböszörményi, hajdúhadházi) 63 feladatellátási helyén (21 székhely-, 9 tagintézmény és 33 telephely) végzi munkáját 2017 első napjától a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ. Az ellátott településeken (szám szerint 21 intézmény) tiszta profilú általános iskolák és többcélú köznevelési intézmények működnek, összesen 10 ezer 243 a tanulólétszám, az alkalmazotti pedig 1254 a pedagógusokkal és egyéb foglalkoztatottakkal együtt. Mint azt Tóth Lajos Árpád tankerületi vezető elmondta, iskoláik nagy része városias, de valamennyi feladatellátási hely ugyanolyan fontos számukra – hangsúlyozta.

"Célunk, hogy a pályázati aktivitás ne csökkenjen." Tóth Lajos Árpád

Hozzáférnek egyformán

Kedden intézményvezetők és a sajtó jelenlétében tartottak kerekasztal-beszélgetést az okból, hogy ismertessék a működési tapasztalatokat. Bana Józsefné, a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola igazgatója újszerűnek nevezte, hogy az intézmények önállóan végezhetik munkájukat, amit valós, helyi arculatra szabott költségvetés támaszt alá. Az iskola-tankerület kapcsolatát mutatja, hogy folyamatosan tudják jelezni az igényeket, természetesen szakmailag indokoltan alátámasztva, így az iskola azt a feltételrendszert tudja biztosítani, amit a szülők elvárnak. Sőt, emelte ki, az önkormányzattól átvett intézmények állagmegóvását is tudják segíteni. Ezt megerősítendő a tankerületi vezető hangsúlyozta, hogy a rendszer egyik előnye az, hogy oda csoportosítják az erőiket, ahol a feladat keletkezik.

Nem voltak korábban ahhoz szokva, hogy egyformán kapjanak a közös kasszából, de úgy tűnik, a hozzáférés is változott – fogalmazott Ádám Endréné, a Hortobágyi Petőfi Sándor Általános Iskola és Kollégium vezetője. Tóth Imre, a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy Hajdúnánáson, ahol egyébként is oktatásbarát az önkormányzat, nem érzékelték ezidáig a változásokat.

Az intézmények szakmai munkáját megalapozott költségvetéssel, folyamatos tájékoztatással és támogató gazdasági apparátussal segíti a tankerületi központ – mondta Tóth Lajos Árpád. Hozzátette, tanévkezdésre mindenhol elvégezték a szükséges karbantartási munkálatokat, részben saját hatáskörben, részben pedig szolgáltatásvásárlással. A nyári karbantartások 60 millió forintba kerültek, emellett mintegy 30 millió forintot költöttek az eszközlista pótlására. Ugyanis az intézmények megfelelő szakmai eszközökkel való ellátására nagyon figyelnek. Az év hátrelévő részében is jelentős forrásokat fordítanak például az intézményi bútorzatok megújítására, infokommunikációs eszközök beszerzésére. A tanulói létszámadatokat illetően 7,7, az iskolát kezdő gyerekek esetében pedig 7,2 százalékkal csökkent a gyermeklétszám e tankerületben. Ez a változás igazodik az országos átlaghoz, a nagyvárosi környezetben nem domináns, és nem igényelt összevonást egyik intézményben sem – tudtuk meg. A tankerületi központ minden lehetőséget megragad a pályázati tevékenységre, már húsz uniós pályázatot adtak be különféle (infrastrukturális, tartalmi) fejlesztésekre. Jelentős számú tábort szerveztek.

HBN–BB


Szükség lehet újakra

Fontos tevékenység a sajátos nevelési igényű (sni) tanulók ellátása a járásokban. Az integráltan együtt/külön nevelhető sni igényű tanulók ellátásáról a szakértői vélemények alapján gondoskodnak az intézményekben. Az együtt nevelhető sni-s tanulók száma változó mértékű, de nem emelkedő tendenciájú, míg a külön nevelhetőek száma stagnál, s meglévő osztályok, csoportok működésére nagy szükség van. Mint megtudtuk, nincs ellátatlan terület a tankerületben, jut oda például konduktor, ahova szükséges. A lakóhelyen történő ellátás személyi-tárgyi feltételeit még növelik, az áttanítás városok és kisebb települések között megfelelően működik, de új szakembereket is terveznek a jövőben felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!