szükségessé vált

2021.02.10. 10:39

Fejlesztik és korszerűsítik a Főnix Csarnokot

Alkalmassá teszik a kézilabda Európa-bajnokság megrendezésére a létesítményt.

20200122 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A pénteken kezdődő debreceni Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokság nemzetközi, nyitó sajtótájékoztatója a Főnix Csarnok sajtóközpontjában.

Fotó: Napló-archív

Közel kétmilliárd forintból újulhat meg a debreceni Főnix Csarnok, a munkát egy debreceni cég nyerte el – derül ki a Közbeszerzési Értesítő február 9-ei számából. Az állami beruházás gazdája a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

A részletes leírás szerint a Főnix Csarnok épülete egy meglévő, használatban lévő ingatlan, vegyes rendeltetésű, multifunkcionális sportcsarnok. Az épülettel szembeni többletcélként fogalmazódott meg, miszerint az épületnek (az alaprendeltetés megtartása mellett) meg kell felelnie a 2022-ben megrendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokság feltételeinek, alkalmasnak kell lennie az Európa-bajnokság csoportmeccseinek lebonyolítására. A létesítmény összes alapterülete: 12 ezer 648 négyzetméter.

A kiviteli munkák építészeti, gépészeti, valamint erős- és gyengeáramú rendszerek korszerűsítésének, felújításának feladatait tartalmazza. Így többek közt szükséges az épület felkészítése a 2022-es férfi kézilabda Eb-re, az ezzel összefüggő korszerűsítés és egységes belsőépítészeti és grafikai arculat megteremtése, a homlokzati fémfelületek felületkezelése, sérült vakolatok javítása, egyéb homlokzati felületek tisztítása, felújítása 23 ezer 450 négyzetméteren. Sor kerül a belső falfelületek festésére, az álmennyezetek felújítására, meleg- és hidegburkolatok cseréjére. Korszerűsítik a vizesblokkokat, a száröltözőket, a büfét és a melegítőkonyhát, javítják vagy cserélik a belső nyílászárókat. Bővítik a ruhatárat, két új ipari kapu létesül, modernizálják az informatikai rendszert, és nézőtéri megfigyelőrendszert is kialakítanak a jelenlegi kamerarendszer bővítésével. Korszerűsítik a világítást is ledkijelzők telepítésével és kültéri ledlámpás megvilágítással. Korszerű wifihálózat létesül, valamint a sorompókhoz rendszámfelismerő rendszert telepítenek. Felújítják a tűzoltáshoz szükséges csőrendszert, a lifteket, gépészeti egységeket, továbbá a riasztórendszert is. A teljes belső világítást cserélik, és kiépítik az épületautomatikát.

A közbeszerzési felhívásra egyetlen ajánlat érkezett, a debreceni Hunép Zrt.-é, így ez a cég végezheti majd el a munkát nett1 milliárd 899 millió 998 ezer forintért.

Szintén közbeszerzési eljárás eredményeként, 8,6 milliárd forintból építhet a tiszakécskei központú Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. utakat és vízvezetékeket az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés keretében, önkormányzati beruházásban – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Utak épülnek a gyárhoz

Utak útépítési, kerékpár­út-építési, csapadékvíz-elvezetési, valamint szennyvíz- és vízvezeték-építési kivitelezési munkák első ütemére szól a megbízás. A részletes leírás szerint többek közt közel 100 ezer köbméternyi humuszt kell leszedni, 130 ezer köbméternyi töltést készíteni helyben kitermelt anyagból, összesen 20 ezer köbméternyi aszfaltburkolatot építeni közúton, kerékpárúton és járdán. 8 kilométernyi út és 6 kilométernyi kerékpárút készül. Zárt csapadékcsatorna, nyílt csapadékvíz-elvezető árok, gravitációs szennyvíz­elvezető csatorna is épül, továbbá 4 kilométernyi ivóvízvezeték. 5,2 kilométernyi közvilágítási hálózat létesül, valamint hírközlési alépítmény-hálózat.

A nyílt és gyorsított eljárás győztese nettó 8 milliárd 690 millió 540 ezer forintért végzi a munkát. Rajta kívül még 3 cég tett ajánlatot; 8 milliárd 792 millió 449 ezer, 8 milliárd 855 millió, valamint 9 milliárd 105 millió 362 ezer forint értékben.

HBN

Borítókép: A komplexum eddig is számos színvonalas sportrendezvénynek adott otthont, többek közt a tavalyi rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!