Gazdaság

2018.07.17. 08:06

Hamarabb van a szezon, de kiváló az idei dinnye

Debrecen - Kétszáz forint körül van a dinnye ára kilónként, de lesz még olcsóbb is.

Debrecen - Kétszáz forint körül van a dinnye ára kilónként, de lesz még olcsóbb is.

Három hete tart a dinnyeszezon, a nyár slágergyümölcsét – kis túlzással – majdnem minden sarkon beszerezhetjük. Az árusokat eddigi tapasztalataikról kérdeztük.

Van, aki kopogtatja a dinnyét, akad olyan, aki szagolgatja, a bátrak pedig bevallják, hogy nem értenek hozzá, és az árusra bízzák. – Aki ért hozzá, annak lehet hasznos a kopogtatás, de nem hiszem, hogy mindenki úgy kopogtatja, hogy tudja, mit keres. Vannak, akik találomra választanak, vagy a segítségemet kérik. Kopogtatásnál érezni kell a különbséget, a jó dinnyének mélyebb a hangja – árulta el Gacsó János Márk, aki egy hajdúsámsoni termelő dinnyéit kínálja.

– Az emberek többsége idejön és kopogtat, aztán rám néz és mondja, hogy amúgy nem ért hozzá, így rám bízza a választást. Általában fel vannak vágva a dinnyék, ritka, hogy egészet visznek el, egy nap húsz emberből körülbelül kettő vásárol egész gyümölcsöt – mondta el egy másik árus.

S ha már dinnyeszakértőnek akarunk tűnni vásárláskor, ne csak a hangra és az illatra figyeljünk, célszerű a színét is alaposabban szemügyre venni: a csíkosak közül például az a jó, ahol nagy a kontraszt a színek között!

Sokan lékeltetnék még

– Van olyan, aki akarja lékeltetni a dinnyét, de nem szabad. Darabolni lehet, itt van a vízben a kés, mindig lemossuk róla az előző vágás nyomait, kiveszem a vízből, lecsepegtetem, úgy vágom ketté a következőt – mondta Sütő Zoltán, aki Békés megyéből érkező dinnyét árul. Évtizedek óta ugyanattól a termelőtől hozza az árut, s bár idén másfél héttel hamarabb kezdődött a szezon, a felhozatalt kifogástalannak tartja. – Vannak természetesen visszajáró vásárlóim, Józsáról hárman is, de jönnek a város másik végéből is hozzám, mert igyekszünk jó minőségűt beszerezni.

– Lékelni már nem szoktunk, a felvágott dinnyéből lehet kóstolgatni. Higiéniai oka van annak, hogy nem lékelhetünk, illetve az is, hogy utána a dinnyét nem lehet egészben eladni – osztotta meg velünk a lékeléssel kapcsolatos tudnivalókat Gacsó János Márk.

Elég lesz a fele

A standoknál körülnézve azt láttuk, hogy kisebb, öt-hat kilós dinnyét nem nagyon kapni, az árusoknak pedig közös tapasztalata, hogy a vevők inkább fél, vagy negyed gyümölcsöt választanak.

– Inkább félbevágatják a dinnyét, az időseknek nem kell egész – mondta Katona Kitti, aki Békés megyéből, Medgyesegyházáról érkező dinnyét árul. Az idei termést kiválónak tartja, eddig nem talált sem kásásat, sem rosszat.

– Van olyan, aki kimondottan nagy dinnyét kér, elviszi egészben, és akad, aki a nagy felét veszi. Nálunk nyolc kiló körül van a legkisebb, az eddigi legnagyobb pedig, amit egészben elvittek, tizenöt kiló harminc deka volt – mondta Sütő Zoltán.


Az ár még változhat

Debrecenben van olyan stand, ahol 129 forint kilója a dinnyének, láttunk 179 forintért is, de legtöbb helyen 199-ért mérik. Nagyobb áruházak gyümölcssorán akár 89-105 forintért is vehetünk, de aki ragaszkodik a biztos forrásból származó termelői dinnyéhez, az inkább többet ad érte.

– Szerintem lesz még olcsóbb is. Amikor kirakodtunk, a táblán rajta volt a tavalyi ár, amivel bezártunk. Az 159 forint volt, szeptember harmadikán pakoltuk össze a standot, de 2017-ben később kaptunk árut, június 30-án. Annak alapján, ahogy nyilatkoznak a termelők, most nem tart majd addig a szezon, bár vannak később érő fajták, de ha nem tudnak jó minőségben termelni, akkor nem éri meg – vélekedik Sütő Zoltán.


[related-post post_id="3923019"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!