Sárga szütyők, lila füzetek

Debrecen - DExpo – két napra középiskolások szállják meg a debreceni felsőoktatást.

Debrecen - DExpo – két napra középiskolások szállják meg a debreceni felsőoktatást.

Bár az esemény hivatalosan csak kilenckor kezdődik, már fél órával hamarabb áramlik a tömeg a Debreceni Egyetem nyílt napjára, a Főépület bejárata felé. A kezekben lila tájékoztató füzetek és sárga zsákok. Az egyetem standjánál osztják őket, én is arra veszem az irányt. A középiskolások már itt sertepertélnek, kitöltik az intézmény – anonim – kérdőívét, ami a továbbtanulással kapcsolatos elképzelésekről tájékozódik, és megkapják az ajándékot: a kis zsák helyett napszemüveget, frizbit, tollat vagy mappát is választhatnak. Persze a szütyő a legnépszerűbb.

Fotó: Molnár Péter

Pár méter után a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (alias DEMEK) színes „szerencsekereke” állít meg. Két diák ácsorog a stand előtt, a következő állomáson gondolkoznak, medgyessy-sek. Tőlük tudom meg, hogy a kerék egy iránytű, a mutatót kell megpörgetni, és megfogalmazni, hogy az így megjelölt egy-egy képesség közül melyik fontosabb egy adott szak elvégzéséhez. A fiatalember a pénzügy iránt érdeklődik, számára kiderült, az idegennyelv-tudás lesz lényeges. A leányzó az anglisztika és a biológia felé húz, és örömmel meséli, elég sok tanáccsal látták el. Mosolyogva vitorláznak tovább a középiskolások hullámain.

Egyéni tanácsadás

Kérdésemre a standnál DEMEK munkatársai elmondják, azt tapasztalják, hogy a fiatalok sok hibát követnek el a pályaorientációjukkal kapcsolatban. Sokuknak nincs elképzelése arról, milyen irányba szeretne lépni az érettségi után, és ez a bizonytalanság, vagy hogy „a barátnőm is ide jött” rossz tanácsadó lehet. Hogy nem jól döntöttek, sajnos sok esetben már a felvételük után derül ki, vagyis már az egyetemen kényszerülnek újratervezésre. Tulajdonképpen az egész rendezvény ezt próbálja megelőzni, az intézmény meg akarja mutatni a középiskolásoknak, milyen lehetőségeik vannak, de a Központ személyre szabott módon is próbál segíteni a helyes irány megtalálásában. A még önmagukat, vagy pályájukat keresgélő diákok teszteket tölthetnek ki, a rajzos tanácsadás és a grafológiai elemzés is irányt mutathat. Ennek helyszíne a Karácsony Sándor-terem, épp csak az orromat dugom be, elég nagy csend uralkodik, halk beszélgetések zajlanak, ez éles kontrasztban áll az épületben hallható lelkes zsivajjal. A második emeletről letekintve a díszudvarra megállapítom, hogy beállt, mint az autópálya, egy tűt is nehéz leejteni. A legnagyobb sűrűség az orvosi, a gazdasági és a műszaki kar körül észlelhető, de mindenütt sokan tülekednek. Van lent hőkamera, formalinban ázó rágcsálótetem, drónok, még egy Pneumobil is (versenyautó, amit a műszaki kar hallgatói építettek).

Tapintható élmények

A büfé is tömve, az asztalok mind foglaltak, nem csoda, van olyan gimnázium, ahonnan a teljes tizenkettedik évfolyamot delegálták. Még a lépcsőkön is diákok táboroznak. Nem csak színes a kavalkád, de még szagos is. A néhai Sziget Könyvesbolt helyén ezen a két napon mozi létesült, akciófilmeket azért ne várjunk, itt az egyetemet, a karokat bemutató kisfilmeket vetítenek, de pattogatott kukorica jár hozzá, én az orrom után találtam ide. Tovább sodródva interaktív óvodai gyakorlatban vehetünk részt. Bekukkantok a terembe, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar ovis csoportja sárga egyenpólóban épít tornyokat a középiskolás lányokkal, és fiúkkal is! Ahogy láttam, a GYGYK állomása elég népszerű a díszudvaron, kisebb csoport várakozik, hogy szót válthasson a stand önkénteseivel. Két kisbaba is tartozik közéjük, ők persze csak játékbabák, vagyis a tanuláshoz használatos élethű segédeszközök: a csecsemőgondozók „rajtuk” gyakorolnak. Most is sokan ölbe veszik őket. És bábuk vannak az Egészségügyi Karnál: aki akar intubálni (légcsőbe csövet helyezni) vagy újraéleszteni, most megpróbálhatja.

Némi toporgás után kijutok az épületből. A folyam megállás nélkül hömpölyög befelé, hiába nyitották meg mind a három óriási ajtót, sorba kell állnunk, hogy átszűrhessük magunkat rajta. Időközben odakint összerakták a vitorlázórepülőt is, az agrárkar zöld traktorral jött, ott parkol a szökőkút előtt, mindkét járműben középiskolások ülnek. Az eső rendületlenül szemerkél, egy piros busz mellett vacogó fiatalember áll Kolitúra táblával. Nevetgélő lányok szelfiznek a szökőkút szobraival.

Lehetetlen elsorolni, mi minden történik még ezen a napon. A harmadik emeleten óriás társasjáték, amiben a Főépület térképén a játékosok a bábuk. Könyvtári túra, amelyen a zárt raktárak titkait is kifürkészhetik a kíváncsiak. Ha valaki több helyszínre is kíváncsi, a campusok közötti ingyenes buszjárat egész nap rendelkezésre áll. Kinyílnak a kollégiumok kapui, énekes és táncos bemutatók is szerepelnek a programok között, és az ember folyton belebotlik eDÉbe, a mókusba, az egyetem kabalafigurájába. Aki pedig több komolyságot vinne bele, az természetesen meghallgathatja az intézetek hivatalos tájékoztatóját, és megszámlálhatatlanul sok látogatható óra közül válogathat.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!