Foci-vb 2022

2022.11.23. 22:31

Szűk sikerrel kezdtek a belgák

A katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjában az előző bronzérmes 1–0-ra győzte le Kanadát.

Kanada támadott többet, de a végén a belgák örülhettek a győzelemnek | Forrás: AFP

Bátran, kreatív focival kezdett a vb egyik sötét lovának tartott Kanada az utolsó szerdai meccsen és már a kilencedik percben óriási esélyhez jutott, miután Yannick Carrasco kezezése után a videobíró segítségével tizenegyest ítélt a játékvezető. A labda mögé a Bayern München klasszisa, Alphonso Davies állt, ám a jobb alsóba tartó lapos lövését Thibaut Courtois kivédte – számolt be az Origo. Ezt követően is a kanadaiak percei köveztek, miközben az álmoskásan kezdő belgák a félpályát sem tudták átlépni a meccs ezen szakaszában. A belgák első komoly helyzetére a 23. percig kellett várni, akkor egy villámgyors akció végén Batshuayi gyatra lövését blokkolta egy védő az utolsó pillanatban.

A folytatásban is a bátran és gyorsan játszó kanadaiak álltak közelebb a gólhoz, ám Courtois szenzációs védésekkel tartotta meccsben csapatát. A 38. percben Witsel lépett rá Laryea lábára a tizenhatoson belül, a játékvezető nem ítélt semmit, ráadásul a még a videobíró-szobában sem vették észre, így megúszta Belgium az újabb büntetőt. A félidő hajrájában aztán megszerezte a belga csapat a vezetést: Alderweireld passza után Michy Batshuayi került gólhelyzetbe, és 12 méterről nem hibázott. A hosszabbításban Miller lövését blokkolta felkarral Tielemans, de a játékvezető ezért sem ítélt tizenegyest a kanadaiaknak.

A fordulás után is veszélyesebben játszott Kanada, ugyanakkor a befejezésbe sok hiba csúszott, miközben úgy tűnt, a belgáknak nem sietős. A hátralévő időben az észak-amerikai csapat mindent megtett az egyenlítésért, meg voltak a helyzetek, de minden kimaradt. Így Belgium győzelemmel kezdte a világbajnokságot, míg Kanada Horvátország ellen javíthat a következő fordulóban. 

A tények

Világbajnokság, 1. forduló, F-csoport
Belgium–Kanada 1–0 (1–0)
Katar, al-Rajjan, Ahmed bin Ali Stadion, 40 432 néző. Vezette: Sikazwe 
Belgium: Courtois – Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker – Carrasco (Meunier, a szünetben), Witsel, Tielemans (Am. Onana, a szünetben), Castagne – De Bruyne, E. Hazard (Trossard, 62.) – Batshuayi (Openda, 78.). Szövetségi kapitány: Robert Martínez
Kanada: Borjan – A. Johnston, Vitória, K. Miller – Hoilett (Larin, 57.), Hutchinson (I. Koné, 58.), Eustaquio (Osorio, 81.), Laryea (Adekugbe, 74.) – Buchanan (L. Millar, 81.), A. Davies – A. David. Szövetségi kapitány: John Herdman
Gól: 1–0 Batshuayi (44.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!