Életstílus

2017.07.04. 13:26

Nem dartstáblát lát a képen, hanem egy csúnya fertőzést

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A férfi csak lesöpört egy bogarat a lábáról, másnap erre ébredt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A férfi csak lesöpört egy bogarat a lábáról, másnap erre ébredt.

A fotón látható körkörös, piros foltokat egy apró, mindannyiunk által megvetett élőlény okozza. Vagyis nem maga az élőlény, hanem a baktérium, amelyet magában hordozhat. Bizony, ezek a foltok a Lyme-kór biztos tünetei, amelyet a kullancsok terjesztenek, s a leggyorsabban terjedő fertőzés a nyugati világban. A baktérium neve Borrelia burgdorferi, és az esetek 65%-ban ilyen körkörös kipirosodást okoz a fertőzöttek testén. Jó ha tudjuk, hogy a foltok megjelenése mellett számos más jele is lehet a bajnak: fejfájás, fáradékonyság, láz.

A fotón látható alsó lábszár tulajdonosa, egy brit férfi azután ébredt erre a látványra, hogy előző nap lesöpört egy bogarat magáról - írja a Daily Mail. Ki hitte volna, hogy ekkora ára lesz? A bogár valójában egy apró kullancs volt, amely magában hordozta az említett baktériumot. A férfit kezelő orvos, Dr Pearson megosztott néhány hasznos tudnivalót, amellyel mindannyiunknak illik tisztában lenni, mielőtt a szabadba merészkedünk a kullancsszezon derekán:

Annyira aprók lehetnek, hogy a testszőrzet miatt észre sem vesszük őket. Egy kullancs akár 5 napig is képes a testünkben fúródva maradni, és nem csak vidéken jelent veszélyt, jelen van a nagyobb városok parkjaiban és kertjeiben is."

Az orvosok dolgát nehezíti a diagnózis megállapítása során, hogy a betegek többsége gyakran nem is emlékszik a kullancscsípésre. Ráadásul nem mindenkinél jelentkeznek a piros foltok, olyankor látható jele sincs a fertőzésnek. Amennyiben elmarad a megfelelő kezelés, súlyos következményekkel kell számolnunk, a Lyme-kór ugyanis megtámadja az idegrendszert, zsibbadást, memóriaproblémákat okozhat.

A szakértő ezért azt tanácsolja, hogy járjunk körültekintően a szabadban, és azonnal jelezzük orvosunknak, ha a legkisebb gyanúja is felmerül a kullancs okozta megbetegedésnek.


Hogyan kell kiszedni, mikor kell orvoshoz fordulni, és milyen betegségeket terjeszthet a kullancs. Hasznos információk védőoltásokról, ellenőrzésről és kiszedési módszerekről!

A kullancs nyála új gyógyszerek "aranybányája" egy új brit tanulmány szerint - számolt be róla a BBC hírportálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!