Életstílus

2017.07.15. 16:10

Étkezés csillagjegy szerint

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A Nap égitest helyzete arról is tájékoztat, mik az általános jellemzőink.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A Nap égitest helyzete arról is tájékoztat, mik az általános jellemzőink.

A nyári forróságban az egyik leginkább veszélyeztetett testtájunk egy olyan belső szerv, amelyről nem gondolnánk, hogy megsérülhet. A gyomor és a mellette található hasnyálmirigy testünk középpontjában helyezkedik el, és a táplálék által hővel, energiával látja el a szervezetet. A gyomor tüze a nyári forróságban magasra csaphat, emiatt gyomorégés, rossz álmok jelentkezhetnek, össze-vissza nassolhatunk ennek leküzdésére vagy épp ellenkezőleg, a sok jeges itallal lefojthatjuk a gyomor tüzét és már a könnyű étkek is megfekszik a gyomrot. Ilyenkor aztán teltségérzés, puffadás, gyomorfájás jelentkezhet.

Előzzük meg!

A táplálkozás egyéni alkat kérdése, olyan szokás, amely nemcsak tanult, a szülőktől átvett, hanem részben ösztönös is – azt esszük, amit megkívánunk és amit az ízlésünk diktál. Az ájurvéda (az indiai civilizáció egészségmegőrző rendszere) által megkülönböztetett alkati típusok étkezési szokásai kiválóan mutatják, hogy mely szervezetnek mire van szüksége. A kapha testtípus például imádja az olajos étkeket, és hibája a nassolás, a váta olajra és zsírokra vágyhatna, de sokszor beéri salátával és rendszerezetlen étkezésekkel, a pitta pedig jeges dolgokra áhítozik, de közben újra és újra fűszeres étkeket óhajt és szegi meg ezekkel diétáját. Az ájurvédikus felosztáson túl egy részletesebb osztályozáshoz juthatunk a táplálkozási szokások elemzésénél, hogyha csillagjegyek szerint nézzük meg, mely jel szülöttei milyen harapnivalókat részesítenek előnyben és valójába mit kellene fogyasztaniuk. Amikor az étkezést vizsgáljuk, általánosságban beszélhetünk a csillagképek étkezést befolyásoló hatásáról, a horoszkóp ugyanis egyénenként, percenként eltérő, de már a napjegyből leszűrhető egy általános irányvonal, amely mentén érdemes odafigyelnünk egészségünkre. Személyes elemzések esetén az étkezéshez kapcsolódóan több bolygót is figyelembe vesznek az egyén képletében. Az ájurvéda több ezer éves múlttal rendelkező gyógyítási rendszer. A testet egészben nézi, és ehhez mérten megállapítja a testegyensúly-zavar valódi okát. Mielőtt tanításait kipróbálja magán, konzultájon kezelőorvosával!

HBN


Csillagjegyek ájurvédikus étrendje

Kos: Kedveli a grillezett és fűszeres ételeket. A folyadékfogyasztás a gyengéje, és gyakran lesz allergiás ételekre vagy pollenekre. Mézet mértékkel egyen, kerülje a koffeint, mert túlterhelheti vele az agyi ereket.

Bika: Imádja az édes, fűszeres gabona- vagy burgonyaételeket, erdei gyümölcsöket és mézet. Kerülnie kell az esti evést, nyáron ez különösen letompítja ugyanis. A cukorról jobb, ha lemond, cukormentes lekvárok és tej javasolható neki.

Ikrek: Kedveli a könnyed salátákat és puffasztott étkeket, chipseket, sós, könnyű finomságokat. A sok só- és cukorfogyasztás azonban terheli idegrendszerét. B-vitaminban gazdag étkezést folytasson! Igyon elég folyadékot!

Rák: Kedveli a folyadékokat, édes leveleket és tejes édességeket. Figyeljen, mert vércukra magas lehet. Fontos, hogy sok vizet fogyasszon. Bár kedveli a tengeri halféleségeket, inkább növényi étkeket válasszon – nála a hínár sem lehetetlen fogás.

Oroszlán: Imádja a napsütötte gyümölcsöket és a forró grillételeket. Emésztését cukorral és fűszerrel túlerőltetheti, ahogy a szívét is. Mértékkel egyen, többször kevesebbet. Kedvező számára a búza, a barackfélék és a napraforgó olaja – keringését túlpörgetheti a kávé.

Szűz: Kiszáradásra hajlamos típus, ezért a sok víz mellett tejet, olívaolajat és gyümölcsleveket is fogyasszon. Kedveli a keleties és kuriózumszerű ételeket épp úgy, mint az egyszerű magyaros fogásokat. Magnéziumban gazdag étkeket válasszon.

Mérleg: Kedveli a gyümölcsöket, tejet és speciális finomságokat is. Kerülje a vegyszerezett, még esetleg permetes gyümölcsöket, zöldárukat, és bioételekre váltson. Ivóvízszükséglete 2-3 liter között van.

Skorpió: Imádja a fűszeres, olívaolajos, igazán ízes ételeket. Fontos, hogy elkerülje a túlfűszerezést, helyette enyhén ízesített, sült zöldségeket fogyaszthat. Folyadékokból átlag feletti szükséglete lehet. Tipikus vashiányos, ezért mák, piros gyümölcsök, csipkebogyó az eledele.

Nyilas: Kedveli a friss, vad ízeket, például a húsételeket. Olykor ezt vegán finomságokkal pótolja! Sok mozgással kell kiegészítenie az étkezést. Falatozzon lassan!

Bak: Hajlamos a kiszáradásra. Túlfogyasztja az egyszerű tésztaféléket és pékárut, bolti termékeket. Fogyasszon gyümölcsöket, salátákat, nap érlelte magvakat, rostos étkeket és gyümölcsöket, kerülje a kenyér, a pék­áru és főleg a szárított ropik, chipsek fogyasztását.

Vízöntő: Neki találták ki a vegetáriánus hamburgert, a fűszeres szendvicseket. Figyeljenek ezek alapanyagainak minőségére, ugyanis érrendszere érzékeny, lába trombózisra hajlamos, koleszterinszintje magas, így a húsokat, tojást érdemes már korán kiiktatni étrendjéből, de az alkohol is ellenlábasa.

Halak: Kedveli a leveseket, lédús gyümölcsöket és salátákat. Fogyaszthat sok feldolgozott tejterméket, joghurtot. Vizenyősödésre hajlamos, ezért figyeljen a só-víz háztartás egyensúlyára. A sok édesség kárára lehet, mert könnyen felkúsznak rá a kilók. Az étkezéseket mindig nagy bögre folyadék fogyasztásával egészítse ki, a gyógyteák különös jótevői.


[related-post post_id="3525880"]

[related-post post_id="3512371"]

[related-post post_id="3470253"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!