Életstílus

2017.01.28. 14:00

Íme hat menzakaja, amit elkészíthet

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Segítünk, hogy jó érzéssel gondoljon vissza a menzán megismert ételekre!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Segítünk, hogy jó érzéssel gondoljon vissza a menzán megismert ételekre!

A menzakajáról legtöbbünknek nincsenek kellemes emlékei, van, aki a spenótot gyűlölte, a káposztás tésztától rosszul volt, a gyümölcslevest pedig mindig odaadta annak az osztálytársának, aki négy tányérral is képes volt belőle bevágni.

A menzán sokan még az olyan elronthatatlannak gondolt ételeket sem ették meg jóízűen, mint a bolognai vagy a grízes tészta, utólag persze tudjuk, miért. A kevésbé minőségi alapanyagok, az ételízesítők és a leegyszerűsített receptek rányomták a bélyegüket az ott készült fogásokra, így sokan azóta sem eszik meg a menzás kosztot. Pedig ezen étkek mindegyike megérdemel egy második esélyt! Íme 6 recept, amit megéri kipróbálni!


Kipróbált receptek: Olaszos paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 4 ek liszt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kis doboz sűrített paradicsom (kb. 14 dkg)
  • 8 dl zöldségleves-alaplé (akár kockából)
  • bors
  • őrölt rozmaring
  • Elkészítés:

    Forrósítsuk fel az olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a lisztet a gerezdnyi megtisztított, átnyomott fokhagymával együtt.

    Keverjünk hozzá 2 kis doboz sűrített paradicsomot, és pirítsuk együtt további 2-3 percig.

    Öntsük fel 800 ml zöldségleves-alaplével, sózzuk meg, és közepes lángon főzzük a levest 25 percig. Végül ízesítsük egy kevés sóval, borssal és őrölt rozmaringgal.


    Kipróbált receptek: Meggyleves

    Hozzávalók:

  • 1 kg meggy
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 darabka fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 dl vörösbor (el is hagyható)
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • pici liszt
  • A díszítéshez:

  • tejszínhab
  • Elkészítés:

    A leszárazott, megmosott, kimagozott meggy 2/3 részét feltesszük főni annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citrom lereszelt héját. A főzővízbe tesszük a vörösbort is. Amikor a meggy megpuhult, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a maradék meggyet, 1-2 percig forraljuk, majd tejszínes vagy tejfölös habarással sűrítjük.

    Fontos, hogy a leves forrjon, mert a habarás így jobban sűrít. Abban az esetben, ha a gyümölcs egy részét turmixoltuk, kevesebb habarást használunk.


    Kipróbált receptek: Krumplis tészta

    Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 25 dkg tészta
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 kanál zsír vagy 2 ek olaj
  • 2 kk pirospaprika
  • bors
  • csemegeuborka
  • Elkészítés:

    A hagymát kockára vágva világosra pirítom a zsíron, hozzáteszem a pirospaprikát, a kockára vágott krumplit, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ízesítem sóval, borssal és főzöm.

    Amikor már puha, összetöröm krumplitörővel, de úgy, hogy darabok maradjanak azért benne, ne legyen teljesen pépes.

    Közben kifőzöm a tésztát, de nem teljesen puhára, hogy a krumpli szaftjából még tudjon beszívni nedvességet, vagyis finom ízeket.

    A tésztát a tört krumplihoz keverem, és lefedve hagyom állni fél óráig. Tálaláskor a tányéron még megszórom borssal. A savanyú uborka kötelező hozzá.


    Kipróbált receptek: Paradicsomos húsgombóc

    Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 15 dkg trappista
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 ek zabpehely
  • bors
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3 lestyánlevél
  • 12 szál metélőhagyma
  • 4 bazsalikomlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 500 g 100 százalékos paradicsomlé
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 szelet zellergumó
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • Elkészítés:

    A darált húst egy tálba rakjuk, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal. Összevágjuk az zöld fűszernövényeket, a fokhagymát is, majd hozzáadjuk. Belerakunk egy evőkanál zabpelyhet, majd hozzáadunk egy tojást és a kezünkkel jól összegyúrjuk, és az egészből egy nagy gombócot formázunk.

    A trappista sajtból 8-10 dkg körüli darabot vágunk és a gombóc közepébe nyomjuk. A többit lereszeljük és tálaláskor ezzel kínáljuk.

    Egy serpenyőben olajat hevítünk, erre tesszük a gombócot, és kérget sütünk a húsnak: oldalanként kb. 4-5 percig sütjük nagy lángon. Egy kerámia tepsibe öntjük a másik evőkanál olívaolajat, majd ráhelyezzük az elősütött húst. Ráöntjük a paradicsomlevet.

    Megpucoljuk a zöldségeket, felkarikázzuk, és a hús köré rakjuk. Egy lila hagymát félbe vágunk azt is hozzáadjuk. A paradicsomlevet megsózzuk, belerakjuk a cukrot. A hús tetejére rakunk egy szál petrezselyemzöldet és a lestyánt. Lefóliázva 180 fokos sütőbe toljuk, és kb 1,5 órán keresztül pároljuk.

    Spagettivel kínáljuk, a tetejére zöld fűszert, és parmezánt hintünk.

    Tipp:

    Ebben a receptben keveredik a magyaros töltött paprika és az olaszos paradicsomos mártás. A zöldfűszerek variálhatók. A zöldségek turmixolhatók, de akkor hígítsuk vízzel a mártást.

    Ezzel a kérgesítős módszerrel a sajt a húskéregben maradt, amikor felszeltem finom puha volt. A zöldségek pedig még roppanósak maradtak.


    Kipróbált receptek: Tejszínes spenótfőzelék sajtgombóccal

    A főzelékhez:

  • 600 g spenót
  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • 300 ml tej
  • 400 ml főzőtejszín
  • 1 1/2 ek étkezési keményítő
  • A sajtgolyóhoz:

  • 120 g füstölt sajt
  • 120 g trappista sajt
  • 2 db tojás
  • kb. 100 g liszt
  • olaj a sütéshez
  • Elkészítés:

    A spenótot szárazzuk le, a leveleket mossuk meg váltott vízben, majd főzzük puhára őket lobogó, sós vízben. Azután szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, csepegtessük le, nyomkodjuk ki belőlük a felesleges nedvességet, és rakjuk félre.

    Forrósítsuk fel az olajat, és pároljuk rajta üvegesre a megtisztított, felkockázott hagymát. Forgassuk meg rajta a spenótleveleket, majd ízesítsük egy kevés sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. Ezután öntsük fel a tejjel, továbbá a tejszínnel, és forraljuk össze az egészet. Végül sűrítsük be a főzeléket az egy kevés hideg vízzel simára kevert étkezési keményítővel.

    A sajtgolyókhoz keverjük ki a kétféle, lereszelt sajtot a tojásokkal. Apránként dolgozzunk bele annyi lisztet, hogy formázható állagú masszát kapjunk. Nedves kézzel formázzunk belőle 10-12 db golyót, és süssük ki azokat bő, forró olajban. Ezzel tálaljuk a spenótfőzeléket.

    Tipp:

    A főzeléket fagyasztott spenótpüréből is elkészítheti: engedje fel a parajpürét, majd alaposan nyomkodja ki, és egyből adja az üvegesre párolt hagymához.


    Kipróbált receptek: Grízes tészta lekvárral

    Hozzávalók:

  • 20 dkg szélesmetélt tészta
  • 1 db őszibarackkonzerv
  • 3 dl búzadara
  • kökénylekvár
  • porcukor
  • olaj
  • Elkészítés:

    Az enyhén sózott búzadarát állandó kevergetés mellett megpirítjuk. Amikor pirulni kezd, alacsony hőfokon pirítjuk tovább, mert hamar megég. Levesszük a tűzről, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy kissé ellepje. Összekeverjük, majd lefedjük, hogy a gőzben megpuhuljon. A tésztát forrásban lévő sós vízben, olajat is hozzátéve al dentére (nem teljesen) megfőzzük. A tálalótálba tesszük a megpuhult búzadarát és megszórjuk porcukorral, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a leszűrt tésztát, amit nem öblítünk át hideg vízzel. Összeforgatjuk a darával. Tálaláskor őszibarackot és kökénylekvárt adunk mellé.

    - Mindmegette.hu -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!