Életstílus

2016.12.12. 15:26

Fogadunk, hogy nem tudtad, mennyi veszély leselkedik rád a saját ágyadban!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az ágynak nem árt tisztának lennie, hiszen ha nem is töltünk benne annyi időt, mint amennyit igazából szeretnénk, azért mégis minden nap azon hajtjuk álomra a fejünket. Amennyiben legalább 7 órát alszunk naponta, az azt jelenti, hogy egy héten mintegy 49 órát tartózkodunk a hálóhelyünkön. De vajon odafigyelünk kellőképpen a higiéniára?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az ágynak nem árt tisztának lennie, hiszen ha nem is töltünk benne annyi időt, mint amennyit igazából szeretnénk, azért mégis minden nap azon hajtjuk álomra a fejünket. Amennyiben legalább 7 órát alszunk naponta, az azt jelenti, hogy egy héten mintegy 49 órát tartózkodunk a hálóhelyünkön. De vajon odafigyelünk kellőképpen a higiéniára?

Egy szakértő, Dr. Lisa Ackerley szerint ha nem mossuk ki legalább hetente az ágyneműt, azzal komoly kockázatoknak tesszük ki egészségünket. Lássuk, hogy miért is!

Csak gondoljanak bele, hogy mi mindent művelnek az ágyban. Sokszor nem csak alváskor, de evés-ivás, otthoni munkavégzés alkalmával is használjuk, sőt, sokan házi kedvenceiket sem tartják távol tőle. Ezeken kívül persze az sem elhanyagolandó szempont, hogy mi magunk mennyire vagyunk tiszták és ápoltak, amikor beledőlünk.

És akkor soroljuk, mitől kell tartaniuk a hanyagoknak:

Baktériumok

Természetesen tele van velük a szervezetünk, ami önmagában még nem jelent problémát, hiszen nincs olyan élőlény a világon, amelynek szervezete ne hemzsegne tőlük. A gond ott kezdődik, hogy az ágy tökéletes helyet nyújt számukra, hogy elszaporodjanak. Gondoljanak csak bele: rengeteg nedvesség kerül alvás közben a párnákra, takarókra, például nyál, lehelet, illetve elhalt bőrsejtek, amelyek nagyban elősegítik a kórokozók elszaporodását. Az egyik ilyen gonosztevő a Staphylococcus aureus névre hallgató baktérium, amely válogatott módon tudja megkeseríteni az életünket: bőrfertőzésekhez, húgyúti fertőzésekhez is vezethet.

Láb- és egyéb gombás fertőzések

Ez az, amitől általában a strandon szoktunk félni, pedig a saját otthonunkban is megtörténhet velünk a baj. Ha a párunk, avagy hálótársunk szervezetében elszaporodott mennyiségben van jelen a gomba, a nem megfelelő rendszerességgel tisztított ágyneműn keresztül bizony minket is lazán megfertőzhet.

Vírusok

A nátha- és influenzaszezon derekán óriási jelentősége van az ágynemű rendszeres mosásának. Sokan a használt zsebkendőket is az ágyban tárolják, amely persze felelőtlenség, szinte garantálja a vírus továbbterjedését. Mindig legyen egy kuka, vagy tárolóedény a betegágy mellett!

Poratkák

Az allergiásoknak nem kell bemutatni őket. A mikroszkopikus organizmusok ürüléke képes rettenetesen megkeseríteni az arra érzékeny emberek életét. Igen, az ürülékük, ugyanis az allergiát nem a poratka jelenléte, hanem valójában azok széklete okozza. A poratkák az emberi hámsejtekből táplálkoznak, vagyis az ágy az egyik legideálisabb élőhelyük, hiszen egy nap alatt átlagosan 10 grammnyi lehámlott bőrt hagyunk hátra nekik alvás közben. És ha már ijesztő számokkal dobálózunk, itt egy másik elrettentő adat: egy kétéves matrac súlyának átlagosan 10%-át a poratkák és azok hátrahagyott ürüléke teszi ki.

Mit tegyünk az ügy érdekében?

  • Szabaduljunk meg a portól! Porszívózzuk át rendszeresen a matracot és az ágy környékét se kíméljük! Ha mosható párnát használunk, azt sem árt időnként áttisztítani, de ma már rengeteg jó minőségű huzat, sőt, olyan spray is létezik, amely fertőtleníti az ágyneműt az atkáktól.
  • Ha lehet, 60 fok feletti hőmérsékleten mossuk az ágyneműt, amennyiben érzékenyebb anyagról van szó, és csak a 30-40 fokos mosás jöhet szóba, mindig használjunk erősebb, mosodai tisztítószert.
  • Egy héten egyszer, de minimum kéthetente kerítsünk sort az ágyneműmosásra!
  • Mindig zuhanyozzunk lefekvés előtt, de legalábbis mossunk kezet!
  • A pizsama, hálóruha minimum háromnaponta kerüljön mosógépbe!
  • Ha netán valami az ágyra fröccsen, azonnal tisztítsuk ki!
  • Ne engedjük az ágyneműre a háziállatunkat! Egy takaróval, vagy pléddel mindig fedjük le fekhelyünket, mielőtt kedvencünk az ágyon köt ki.
  • Ha valaki megbetegszik, igyekezzünk a szokottnál is gyakrabban kitisztítani az ágyneműt!
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!