Életstílus

2008.02.22. 06:24

Gyógyítható-e a májrák - a betegség lefolyásáról..

<p>Nyíregyháza - Szerdán olvasónk azt kérdezte, <A href="/hirek/Eletmod/cikk/talan-meg-elhetne---valaki-hibazott/cn/haon-news-FCUWeb-20080220-1130315695">megmenthették volna-e a nejét a kórházban</A>. A betegségről, a Magyar Rákellenes Ligától tudtunk meg hasznos információkat, fontos tudnivalókat.</p>

Az alábbiakban a máj működéséről, a máj daganatos megbetegedéséről, a rák gyógyításáról, a riasztó tünetekről olvashatnak.

A máj az emberi test legnagyobb szerve. Ha valamilyen okból megnagyobbodik, alsó széle mély lélegzet-vételkor tapinthatóvá válik a jobb bordaív alatt. A máj számos fontos élettani funkcióért felelős. Epét termel, amely nemcsak az emésztéshez, hanem a vitaminok megfelelő felszívódásához is szükséges. Számos életfontosságú fehérje a májban termelődik, ilyenek például a véralvadási faktorok vagy a hormonokat szállító fehérjék. A máj részt vesz a szervezet szénhidrát- és zsíranyagcseréjében is. Működése védi a szervezetet, mivel fontos méregtelenítő funkciókat is ellát. Sok gyógyszer például, a májban alakul át vagy bomlik le.

Tünetek

étvágytalanság,

jelentős fogyás

hőemelkedés

éjjeli izzadás

A májrák egy rosszindulatú daganatféleség, amely a májszövetből kiindulva kontrollálatlan növekedést és terjedést mutathat. Az elsődleges májrák magukból a daganatosan átalakult májsejtekből indul ki. A máj állományában ritkán előfordulhat az epeutak rákja vagy a vérerekből kiinduló daganat is. Az elsődleges májráknál harmincszor gyakoribbak a máj áttétes daganatai, amikor valamilyen más szerv daganatos betegsége terjed rá a májra, és annak állományában gócokat képez.

Az elsődleges májrákok 80 %- a előzetesen fennálló májzsugor (orvosi nevén cirrhosis) talaján alakul ki. A májzsugor hátterében általában a máj vírus okozta krónikus meg-betegedése az ún. B- és C- típusú májgyulladás (hepatitis) - áll. A krónikus alkoholizmus szintén májzsugort okozhat, így elősegíti a májrák kifejlődését. A trópusi országokra jellemző ok az élelmiszerek fertőződése egy penészgombaféleséggel - aflatoxinnal-, amely májdaganat kialakulását idézi elő. Egyes ritka anyagcsere betegségek - például a szervezetben levő vas krónikus raktározási zavara - szintén hajlamosíthatnak a májrák kialakulására.
A májban egy korai stádiumú daganatos góc nem okoz azonnal tüneteket. A betegség hosszú ideig „néma” maradhat. Előfordul, hogy csupán véletlenül ismerik fel, például egy hasi ultrahang vizsgálatot követően. Az előrehaladottabb májrák tünetei sem egyértelműen jellemzők a daganatra, hiszen az egyéb hajlamosító májbetegségek (krónikus májgyulladás vagy májzsugor) is okozhatnak hasonló panaszokat.

A hasi ultrahang vizsgálat támpontot ad annak megállapításához, hogy található-e daganatgyanús góc a májban. A gócok pontos feltérképezéséhez és a jó- vagy rosszindulatúság meghatározásához általában szükséges a kontrasztanyaggal végzett komputertomográfiás vizsgálat vagy a mágneses rezonanciavizsgálat is. Szükség lehet rá, hogy a máj állományából egy kis beavatkozás során szövetmintát vegyenek, amelynek szövettani vizsgálata tisztázza a kérdést. A mintavétel történhet úgy, hogy ultrahang- kontroll mellett egy igen vékony tűt vezetnek a máj állományába, és ezen átnyerik a szükséges anyagot, vagy szükség esetén egy vastagabb szövethengert távolítanak el a májból, vastag tűn keresztül. A laboratóriumi vérvizsgálat megmutatja, hogy a májfunkciók rendben vannak-e, ami nagyon fontos a későbbi kezelés megtervezéséhez. A rosszindulatú májdaganatok egy része jellegzetes fehérjét termel, amelyet alfa- fötoproteinnek neveznek. A fehérje megszaporodása a vérben jelezheti a daganat fennállását.

A terápia mindig ahhoz igazodik, mennyire kiterjedt a daganat, és a májműködés milyen mértékben károsodott. E tényezőktől függően szóba jöhet a sebészi beavatkozás és a daganat eltávolítása, a májátültetés, a daganatos gócok elpusztítása etanol injekcióval, hővel vagy fagyasztással, a májdaganatot tápláló verőér lezárása vagy daganatellenes szerek juttatása az érbe (a kettőt együtt is alkalmazzák), illetve a daganat tápláló ereinek képződését megakadályozó új gyógyszer alkalmazása. Jelenleg számos reménykeltő terápiával folynak klinikai vizsgálatok, és ezekben a tanulmányokban is lehetséges az önkéntes részvétel.

A máj rosszindulatú daganata akkor gyógyítható meg véglegesen, ha korai stádiumban ismerték fel, mielőtt továbbterjedhetett volna a máj állományában, vagy ráterjedhetett volna a környéki nyirokcsomókra, illetve más szervekre. Fontos a beteg jó általános állapota, és az, hogy a májműködése is normális legyen. Csak ebben az esetben lehetséges a sebészi beavatkozás, amelynek során eltávolítják a daganatos gócot a körülvevő májszövettel együtt, vagy akár az egész májlebenyt is, amelyben a daganat található. A megmaradt, egészséges májszövet pótolni tudja a kiesett részek működését. Ilyen műtét azonban sajnos csak a májrákos betegek 10 %-nál végezhető el. Májátültetés szintén csak igen kevés betegnél történik. A májátültetés során a sebész teljes egészében eltávolítja a beteg májat, és azt egy egészséges donor májjal helyettesíti. Ennek a beavatkozásnak is feltétele, hogy a daganat ne terjedjen túl a máj állományán, illetve a megfelelő donor máj megtalálása, amelyre esetenként hosszú időt vesz igénybe.

Gyakran előfordul, hogy még a kevéssé kiterjedt májdaganat sem operálható, mert a májszövet már olyan mértékben károsodott a májzsugor miatt, vagy a májműködés annyira elégtelen, hogy a műtét igen nagy kockázattal járna. Számos olyan kezelési mód létezik, amely ugyan nem gyógyítja meg véglegesen a betegséget, de jobb élet-minőséget, tünetmentességet és hosszabb túlélést biztosít. A lokalizált gócban levő daganatsejtek elpusztíthatók az által, ha az orvos a bőrön keresztül közvetlenül 95 %-os alkoholt fecskendez a daganatba egy vékony tű segítségével. A daganat pontos helyét ilyenkor valamilyen képalkotó eljárással- pl. ultrahanggal határozzák meg. Elsősorban a máj felszínéhez közel eső, 3-5 cm-es daganatok kezelhetők eredményesen ezzel a módszerrel, amelyek a külső beavatkozás számára jól elérhetőek. Hasonló eljárás az is, ha kívülről egy kis rádiófrekvenciás elektródát vezetnek a daganatba, amely ott helyben hőt termel, és ez által pusztítja el a rákos sejteket. Lehetséges a daganatos góc megfagyasztása is egy szondán keresztül. Kisebb daganat esetén ezek az eljárások helyi érzéstelenítésben végezhetők, de előfordulhat, hogy általános érzéstelenítésre van szükség. A májat tápláló verőérbe daganatellenes gyógyszereket lehet juttatni egy katéteren keresztül, amelyek így csupán a májban levő daganatsejteket érik el, a szervezet egészét megkímélik. A módszer egy másik változatát kemoembolizációnak nevezik. A kemoembolizáció során először daganatgátló gyógyszert juttatnak a verőérbe katéteren át, majd valamilyen anyaggal (pl. olajos kontrasztanyaggal vagy műanyag részecskékkel) el is zárják az eret. A gyógyszer így lassabban távozik el a lezárt érterületről, hosszabb ideig helyben marad és tartós hatást fejt ki, emellett pedig a daganat vérellátása is károsodik.

A hagyományos daganatgátló gyógyszerek (citosztatikumok) szisztémás alkalmazásától, amely az egész szervezetet érinti, és általában intravénás adagolással történik, a tapasztalatok szerint nem várható jelentős eredmény. A sejten kívüli és belüli jelátvivő folyamatok mind részletesebb megismerése új lehetőségeket nyitott a daganatterápiában. Így lehetőség nyílt arra, hogy olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, melyek célzottan a tumor kialakulásában szerepet játszó mechanizmusokra hatnak megkímélve az egészséges szöveteket. Nemrégiben jelent a daganatellenes gyógyszerek egy új típusa, amely egyszerre gátolja meg célzottan a tumorsejtek osztódását, valamint a daganatot tápláló erek kialakulását és növekedését. A daganatsejtek megfelelő vér- és oxigénellátás hiányában nem képesek a növekedésre, és előbb- utóbb elpusztulnak. E célzott támadáspontú gyógyszereket- szemben a citosztatikumokkal- nem injekció vagy infúzió formájában, hanem szájon keresztül adagolják, és tartósan kell szedni őket. A gyógyszercsoport egyik tagját nemrégiben törzskönyvezték a májrák kezelésére.

Előzmény:

Talán még élhetne - Valaki hibázott?

Szomorúsággal vegyes indulattal olvastam a Kelet-Magyarország első februári számában megjelent cikket, mely a Rák Világnapja kapcsán a betegség megelőzéséről, gyógyításáról szólt - mesélte a nyírteleki Simon Sándor. Bővebben...

Kapcsolódó cikkek:

Aki a halállal parolázott
A kínok kínját éltem át minden kezelés alatt. Minden alkalomkor megkérdeztem önmagamtól és a jó Istentől, hogy miért én? De választ nem kaptam.
Bővebben...

Néhány perc az életért, a nőiesség megőrzéséért

Amikor a hosszú hajamat csomókban szedtem ki, egy pillanatra elgyengültem. Egy mellműtéten átesett fiatal nő, internetes naplója kezdődik így.
Bővebben...

- Pók Viktória -


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!