Életmód

2019.02.04. 15:18

Segítség a saját erőforrások mozgósításában

Debrecen - Az egyéni és csoportos pszichoterápia mellett számos lehetőség rendelkezésre áll a daganatos betegeknek.

Debrecen - Az egyéni és csoportos pszichoterápia mellett számos lehetőség rendelkezésre áll a daganatos betegeknek.

Magyarországon a daganatos betegek kevesebb mint 10 százaléka fordul pszichológushoz, pedig esetükben a test gyógyítása mellett sokat segíthet, ha a lelket is „karban tartjuk”. Február 4-én (ma) tartjuk a rákellenes világnapot, ennek kapcsán pszichoterápiás lehetőségekről kérdeztük a Debreceni Klinika pszichiáterét.

Egyértelműen jobb a hangulata, életminősége és közérzete annak a betegnek, aki igénybe veszi az onkopszichológus segítségét”

– mondta el tapasztalatait dr. Mailáth Mónika, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinika szakembere.

– A egyéni lehetőségek közül kiemelném a pszichoterápiát, ami lehet egyszerűen egy támogató, pozitívumokat kiemelő, rövid távon tervet készítő, úgynevezett szupportív kezelés. Ez gyakorlatilag a mindennapi túlélést, a betegséggel való megküzdést támogatja. Terveket készítünk máról holnapra. Része az edukáció, hiszen a páciens ismeretszintjének a növelésével érezhetően hatékonyabban működik együtt a beteg a terápiában. Vannak ennél mélyebb, az illető személyes múltját és családját érintő terápiás foglalkozásaink is, amiben valamiféle kóros folyamatot kell megszüntetni, megváltoztatni. Sok daganatos betegnél az ön­alávetés, a konfliktuskerülés, az érzelmek nehéz kezelése visszaköszön a kezelés során: ennek próbáljuk feltárni az eredetét, s új mintákat tanulni, ez néha hónapokig-évekig tart – tudtuk meg a pszichiátertől.

Kontroll vesztés

Dr. Mailáth Mónika a Holnapom Egyesület alapító tagjaként évekkel ezelőtt Bánfi Ildikóval közösen hívott életre olyan pszichoterápiás csoportokat is, melyek szintén teljesen ingyenesen állnak rendelkezésére a tumoros betegeknek. – A jóga foglalkozásunk a testtudatosságot rendkívüli módon erősíti. A daganatos ember folyamatosan azt érzi, elvesztette a kontrollt, hiszen nem ő szervezi az életét – kezelésre muszáj menni – és a teste is „önállóvá” vált, nem engedelmeskedik nekik. A jóga azonban rendkívül sokat segít ezen érzések oldásában, hiszen ilyenkor visszaszerzi az irányítást a teste felett: például ha lassítani akarja a légzését, lassítja. Ez banális dolognak tűnik, de a test fölötti kontroll, olyat ad vissza a betegnek, amit esetleg már hónapok óta nem tapasztalt – hangsúlyozta a pszichiáter.

Kifejezetten az immunműködés serkentését tűzi ki célul, az úgynevezett Simonton terápia, mely egy relaxációval bevezetett imaginatív módszer. Ezenkívül a betegek számára működik kreatív művészetterápiás foglalkozás és „betegklub”. Utóbbinál a nagyobb ünnepekkor a páciensekkel és családjaikkal közösen töltenek egy délutánt a szakemberek.

A tanszéken utógondozás is történik, mint azt dr. Mailáth Mónika elmondta, a 9-10 éve kezelt beteg is tanácsot kér, akár családi problémával kapcsolatban is. – A rendszer kiterjed a hozzátartozókra is, azaz sokszor éveken keresztül tartom azokkal a családokkal a kapcsolatot, amelyek elveszítenek egy anyukát vagy apukát, nagyszülőt, hozzátartozót.

Betegedukáció és a rehabilitáció

A daganatos betegek diagnosztizálásuk pillanatától orvosi beavatkozásokkal és különböző kihívásokkal teli úton haladnak, mely sokszor nehéz terheket ró rájuk. Akkor is, ha a családjuktól, barátaiktól támaszt kapnak. A Holnapom Egyesület 2008-ban azért jött létre, hogy nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekkel segítse a rákbetegek gyógyulását a diagnózistól a rehabilitációig. – A kezdetekben – az orvosi kezelések mellett – betegedukációt, kiegészítő és rehabilitációs foglalkozásokat indítottunk, dr. Mailáth Mónikával közösen pszichoterápiás tréningeket és egyéb csoportokat szerveztünk. Később sok páciensünktől érkezett visszajelzés, jó lenne tudni, még a megbetegedés előtt, milyen előjelekre érdemes odafigyelni, melyek azok a rizikófaktorok, melyeket mi magunk is tudunk befolyásolni. Ezért prevenciós tevékenységünket is rövid időn belül elindítottuk – mondta Bánfi Ildikó, a Holnapom Egyesület vezetője.

Onkológiai éberség

Bánfi Ildikó fontosnak tartja, hogy a fiatal generáció egészségtudatosságát is növeljük, éppen ezért 11. osztályos diákoknak, egyetemistáknak, fesztiválozóknak és munkahelyeken rendszeresen tartanak előadást, ahol a résztvevők megtudhatják, milyen rizikótényezői vannak a daganatos betegségeknek, illetve kinek milyen korban, milyen szűrésen kellene részt venni.

– Mindig kiemeljük a magunkra figyelést és a megfelelő szűréseken való részvételt, mely a korai felismerés és gyógyulásunk záloga lehet. Az onkológiai éberség nagyon fontos – nyomatékosította Ildikó, hozzátette: azok, akik mégis daganatos betegekké válnak, bátran keressék egyesületüket, hiszen együtt könnyebb küzdeni, mint egyedül.

PÁTZ


[related-post post_id="4131258"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!