Kánikula

2022.09.10. 14:10

Az idei Kisasszony hava volt a második legmelegebb a XX. század kezdete óta

Augusztusban két napon is megdőlt az országos maximum-hőmérsékleti rekord, az átlaghőmérséklet 2 fokkal volt magasabb a szokásosnál – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a közösségi oldalán.

Turisták hűsítik magukat Budapest belvárosában, a Szabadság téren

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

2022 augusztusa volt a 2. legmelegebb a XX. század kezdete óta, az átlaghőmérséklet 2 fokkal volt magasabb a szokásosnál – írja az OMSZ az év nyolcadik hónapjáról készített elemzésében. 

Augusztus legnagyobb részében kánikula volt jellemző, két napon is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. 

Augusztus 17-én Baján és Kübekházán 37 fokot, 19-én Baján 39,6 fokot mértek.


 Hozzátették: augusztus 19-ig jórészt száraz idő volt, így tovább súlyosbodott az aszály, majd 19-20. körül nedvesebb léghullámok érték el az országot.

Augusztusban a csapadék normál mennyiségének 86 százaléka esett le. Amíg Bakonyszentkirályon 112 milliméter gyűlt össze, addig az északkeleti határnál fekvő Csarodán csupán 2,5 millimétert mértek egész hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!