Nem lehetetlen kihívás

2022.08.28. 18:30

Így lesz hívogató oázis a szűk telekből!

Nem egyszerű, de nem is lehetetlen a szűk, hosszúkás telkek “berendezése”: ezeken a kisebb területeken is hívogató kertet alakíthatunk ki, nem kell hozzá más, mint gondos tervezés, a megfelelő növények és burkolatok kiválasztása.

Előnyös, ha séta közben nem látjuk át a kertet teljes hosszában

Fotó: Shutterstock

A szűk telek problémája

Az iker- és sorházi telkek tulajdonosai közül számosan beérik betekintés elleni sövénnyel és gyepszőnyeggel, ami dobozszerű hatást kelt. Mások pedig telezsúfolják növényekkel a rendelkezésükre álló szűk telek kis területét ahelyett, hogy a két véglet közötti optimális megoldásra törekednének - írja a Lakáskultúra. A szűk folyosó jelleg jól kompenzálható lágy-kemény felületváltásokkal (gyep, lépőkő, járólap, kavics), szintkülönbségekkel (lépcsőfokok, terasz, rézsű beiktatásával), valamint optikai trükkökkel.

Minden a tervezésen múlik

Szűk telek esetén mellőzzük a hosszanti egyenes vonalakat! A kerítés mentén egymással szemben sorakozó ágyásokat 45 fokos szögben a térbe fordíthatjuk, az ösvényeket pedig ívelten vezessük. Előnyös továbbá, ha séta közben nem látjuk át a kertet teljes hosszában – ez már derékig érő sövényekkel vagy térfalakkal elérhető. A keresztirányúak rövidebbnek mutatják és funkciók szerinti zónákra (sütő-főző, pihenő-, játszóhely) tagolhatják a területet. Különösen hatásos, ha ezeket a kerti „szobákat” csak szűk átjárókon át lehet megközelíteni. A tekintetet a magasba vezető függőleges építőelemek (növényfuttató, pergola) kiterjesztik a perspektívát.

Fákat keresztirányú sorba, a kert legvégébe ültessünk, így vizuálisan közelebb hozzák a telekhatárt.
Fallal övezett kertben úgy is tágíthatjuk a teret, ha a hosszú oldalon felszerelünk egy tükröt, vagy egy néhol átlátszó kerítéssel behozzuk a külvilágot a kertbe.

A szakértő tanácsai

A változatos habitusú cserjékből és évelőkből álló csoportok lazítják a keskeny kertek merevségét.

A kisebb növények csoportosan ültetve tömeget alkotnak, ezzel is javítva a térérzetet. Félárnyékosárnyékos helyre kiváló választás a szellőrózsa (Anemone hybrida), az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) és a hamvas árnyékliliom (Hosta sieboldiana).

Napos helyen remekül érzi magát a harangvirág (Campanula persicifolia) és a levendula (Lavandula angustifolia).

Tudta?

Térérzetünket a színek is befolyásolják. Kisebb kertekben, zárt udvarokban világos vagy semleges tónusú burkolatokat és hűvös virág-, illetve lombszínű növényeket ajánlott alkalmazni. Ezek ugyanis tágítják, míg a sötét és a tüzes, meleg árnyalatok szűkítik a teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!