Megmentett Művészet Múzeuma

2022.06.16. 14:20

Különleges múzeum nyílt Olaszországban

A kulturális intézményben Olaszországban eddig soha nem látott, külföldre csempészett, de visszaszerzett műalkotásokat és régiségeket tárják a közönség elé.

Olaszország olyan sikeres a külföldre csempészett műalkotások és régiségek visszaszerzésében, hogy szerdán külön múzeum nyílt a hazakerült művek bemutatására. A Megmentett Művészet Múzeuma (Museo del l'Arte Salvata) a Diocletianus termáinak részét képező, Nyolcszögletű Aula nevű kiállítóhelyen kapott otthont a Római Nemzeti Múzeum részlegeként.Az új múzeumban néhány havonta cserélik a kiállított tárgyakat, így mód nyílik a visszakerülő régészeti leletek és művészeti alkotások folyamatos bemutatására.
Elsőként abból a 260 műtárgyból mutatnak be 100-at, amelyet a csendőrség műkincsvédelmi részlege tavaly decemberben szerzett vissza az Egyesült Államokból.

A római múzeumban való bemutatás után a tárgyak átkerülnek a feltételezett származási térségükben lévő gyűjteményekbe, így például a közép-olaszországi Etruriába vagy a dél-olaszországi Magna Graeciába. 

Az Oktagonális Aulában elsőként kiállított tárgyak, köztük finom megmunkálású etruszk szobrok és impozáns festett cserépedények, illegális ásatásokból származnak, és csempészáruként kerültek külföldre, ahol múzeumokba, magángyűjteményekbe, aukciósházakhoz szóródtak szét.
Az új múzeum olyan tárgyakat mutat be, amelyek soha korábban nem voltak láthatók Olaszországban 

– hangsúlyozta a megnyitón Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok igazgatója, a pompeji romváros volt vezetője.
A frissen visszaszerzett tárgyak jóval a római kor előtti időkből, az i.e. 8-7. századból származnak, sok közülük a jelenlegi Cerveteri környékéről, amely bővelkedik a virágzó etruszk civilizáció emlékeiben.
A tárlat egyik ékessége egy több mint egy méter magas, piros-fehérre festett cserépedény. A lovak és macskák képével díszített edény Polüphémosz, a félszemű emberevő lény megvakításának mitológiai jelenetét ábrázolja.

Massimo Osanna szerint az edény díszítése arra utal, hogy az etruszk elit kétnyelvű volt, és rajongott a görög mítoszokért, azonosult a görög hősökkel.
Dario Franceschini kulturális miniszter azt mondta, hogy állandó kiállítás helyett azért döntöttek a rotációs megoldás mellett, mert úgy tartják helyesnek, ha a visszaszerzett leletek visszakerülnek oda, ahonnét ellopták őket.
Egyes esetekben a szakértők nem tudják megállapítani a régiségek pontos származási helyét, ami jelzi, hogy milyen kultúrtörténeti kárt okoz az illegális ásatás. Az ismeretlen fellelési helyű tárgyakat a feltételezett térségükben lévő múzeumok valamelyikébe juttatják vissza.
 A nyitókiállítás október 15-ig látható, utána visszaszerzett régiségek újabb adagját teszik közszemlére Diocletianus császár egykori fürdőkomplexumának előcsarnokában.


Borítókép forrása: Museo Nazionale Romano/ Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!