Sarkvidék

2022.06.12. 10:10

Az északi vagy a déli sarkvidék hidegebb?

Ezeken a vidékeken nem ritkák a mínusz 40 Celsius-foknál is hidegebb időszakok. De vajon egyformán fagyosak-e?

Az Északi- és a Déli-sarkvidék a Föld leghidegebb helyei. Bármennyire is hasonlónak tűnnek e területek, az egyik sokkal fagyosabb, mint a másik – írja az Origo

Az Északi- és a Déli-sark egyaránt hideg, mivel a bolygó tetején és alján fekvő helyzetük miatt nem kapnak közvetlen fényt a Napból. Mindkét helyen a Nap mindig alacsonyan nyugszik a horizonton, még a nyár közepén is. Télen a nap olyan mélyen a horizont alatt van, hogy hónapokig nem is kel fel.

Ráadásul a pólusoknál a jég és a hó fehér felülete erősen tükröződik. Ez azt jelenti, hogy a rájuk érkező napfény energiájának nagy része visszaverődik az űrbe, így a felszín feletti levegő viszonylag hűvös marad.

Bár ezek a tényezők miatt mindkét sarkon kifejezetten hűvös van, a Déli-sark a Woods Hole Oceanographic Institution szerint továbbra is lényegesen hidegebb, mint az Északi-sark. 

Az Északi-sarkon az éves átlaghőmérséklet télen mínusz 40 Celsius-fok, nyáron pedig 0 Celsius-fok. Ezzel szemben a Déli-sarkon sokkal alacsonyabbak az átlaghőmérsékletek. Az éves átlaghőmérséklet télen mínusz 60 Celsius-fok, nyáron pedig mínusz 28,2 Celsius-fok.

A fő ok, amiért a Déli-sarkvidék hidegebb, mint az Északi-sarkvidék, a kettő közötti kulcsfontosságú különbségben rejlik. 

Az Északi-sarkvidék egy óceán, a Déli-sarkvidék pedig egy kontinens 

– mondta Robin Bell, a New York-i Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földmegfigyelő Intézetének sarkkutatója a Live Science-nek.

Az Északi-sarkvidék egy szárazfölddel körülvett óceán. Az Antarktisz szárazföld, amelyet óceán vesz körül. A víz lassabban hűl és lassabban melegszik, mint a szárazföld, ami kevesebb szélsőséges hőmérsékletet eredményez. Még akkor is, amikor a Jeges-tenger jéggel borított, a viszonylag meleg vízhőmérséklet mérséklő hatással van az ottani éghajlatra, ami segít abban, hogy a Jeges-tenger melegebb maradjon, mint az Antarktisz felszíne.

Ráadásul míg az Északi-sarkvidék a tengerszinten fekszik, az Antarktisz a legmagasabb kontinens, átlagosan mintegy 2 300 méteres magasságával. Márpedig minél magasabbra megyünk, annál hidegebb lesz.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!