Csúcsforgalom az űrben

2021.07.14. 09:41

Szokatlan csapattal megy az űrbe Jeff Bezos a jövő héten

Megkapta az amerikai kormány engedélyét Bezos űripari vállalata, a Blue Origin, hogy embereket juttasson a világűrbe, köztük magát az amerikai milliárdost is.

Fotós: AFP

Az Amazon dúsgazdag alapítója egy hét múlva, július 20-án, az Apollo-11 Holdra szállásának napján indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval

fivére, egy 82 éves volt pilótanő (képünkön a veterán űrhajósnő régi felvétele) és egy jótékonysági árverés nyertese társaságában.

Fotó: AFP

Ez lesz a Blue Origin űrhajójának első indulása utasokkal.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NewShepard is go for launch on July 20 for #NSFirstHumanFlight. This is the 16th flight and first with astronauts on board. Watch live at https://t.co/7Y4TherpLr. Coverage starts at 6:30 am CDT / 11:30 UTC. pic.twitter.com/hYv68UlCqm

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) hétfőn adta ki a szükséges engedélyt, amely egész augusztusra érvényes.

Most az a menő, ha az űrvállalat tulajdonosa is megy a világűrbe: Richard Branson angol milliárdos vasárnap a Virgin Galatic fedélzetén járt a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hatfős személyzettel indult űrhajó nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

Úgy fest, Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa nem megy a saját űrhajóján, de Bransonéra állítólag jegyet vásárol.

Visszatérve a Blue Origin-re, az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra repíti legénységét, majd visszatér a Földre.

A New Shepard, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani:

az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!