Járvány

2020.03.14. 18:00

Átlát a vírusvédelmi maszkon is az arcfelismerő rendszer (videó)

Egy kínai cég kifejlesztette az ország első arcfelismerési technológiáját, amely azokat is azonosítani képes, akik az arcukat maszkkal takarják el.

Fotós: NurPhoto

Kína általában véve a világ legfejlettebb elektronikus megfigyelési rendszereit alkalmazza, ideértve az arcfelismerési technológiákat is.

De a koronavírustól védekezni próbáló emberek többsége sebészeti maszkot visel – ami eddig alaposan feladta a leckét a megfigyelőknek.

Most a Hanwang Technology Ltd, angol nevén a Hanvon kifejlesztette azt a technológiát, amely képes azonosítani a maszkot viselőket.

Hőmérséklet-érzékelőhöz csatlakozik, beméri a testhőmérsékletet, s közben a rendszer megadja a személy nevét – mondta Huang Lei Hanwang alelnök a Reutersnek.

Egy hónap alatt elkészült, már piacra is dobták

A pekingi székhelyű cég már az elmúlt 10 évben fejlesztette az alaptechnológiát, amely mintegy 6 millió fedetlen arcból álló minta-adatbázist és maszkolt arcok sokkal kisebb adatbázisát használta a technológia kidolgozására.

Januárban kezdtek dolgozni a rendszeren, mikor felgyorsult a koronavírus kitörése, és egy hónap múlva piacra is dobták azt.

Kétféle terméket kínálnak. Az „egycsatornás” felismerőt például irodaépületek bejáratánál lehet alkalmazni. A „többcsatornás” számos megfigyelő kamera adataira támaszkodik.

Huang mondja, hogy fejlesztésük

egy másodperc alatt képes harmincnál több embert azonosítani.

„Maszkot viselő emberek esetén a sikeres azonosítás aránya elérheti a 95%-ot. Fedetlen arccal 99,5% a találati arány – mondta Huang.

Kevéssé meglepő módon a rendőrséget irányító Közbiztonsági Minisztérium a cég legnagyobb megrendelője.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected] A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!