számok bűvöletében

2019.05.07. 16:56

A matekérettségi felnőtt fejjel sem megoldhatatlan

Szerkesztőségünk két munkatársa – önkéntes alapon – arra vállalkozott, hogy átrágja magát az idei középszintű matematika érettségi feladatsor első részén.

Fotó: Hajdu Ágnes

Kollégáink koruknál fogva igen régen forgatták a négyjegyű függvénytáblázatot – egyikük saját bevallása szerint még barlangok falán oldotta meg az egyenleteket –, így komoly kihívás elé néztek, de innentől hallgassuk őket, miként is látták a feladványokat.

– Közepesen hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele a feladatokba, és meg kell vallani, már az elsőnél jelentős nehézséggel találtuk magukat szemben, így némi tanakodást követően végül megegyeztünk abban: a mi tudásunkkal ez a feladat a valós számok halmazán belül nem oldható meg. Ellenben a második feladvány meghozta az áttörést: a háromszög legkisebb szögét csuklóból kiszámoltuk, a cukorbeviteles és a halmazos feladatok is pazarul mentek, egyértelmű volt az öt pont.

Gombócból is sok

Az ötödik példánál jött el az újabb hullámvölgy, ugyanis az ötpontú gráf éleit felrajzolni sem sikerült, nemhogy a csúcsok fokszámának összegét meghatározni, jelentsen az bármit is. A következő kihívásnál a gombócokból kicsit sok lett: 18 helyett mi nagyvonalúan 24-et számoltunk, a nyerőnek gondolt hetes példa vektorait pedig a függvénytáblázatban sem leltük, így értelmezni sem tudtuk. Hűvös logikánknak köszönhetően a nyolcas feladatot bezsákoltuk, ellenben a következő hárommal, melyeket az esélytelenek nyugalmával engedtünk el.

A végén bebizonyítottuk, hogy a 12 nem egy tucat, mivel a módusz és medián kiszámítása flottul ment, így a megszerezhető 30 pontból 14-et begyűjtve – a vizsgázók életkorát figyelembe véve – egy erős közepes teljesítményt nyújtottunk – legalábbis szerintünk.

Összességében elmondható, hogy felnőtt fejjel azok a feladványok, ahol logikus gondolkodásra volt szükség, megoldhatónak bizonyultak, viszont a többi már olyan lexikális tudást igényelt, amelyet mi régen elfelejtettünk, vagy sosem szereztünk meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!