Debrecen hírei

2019.01.31. 07:38

Vannak, akiknek sokkal jobban kell a dicséret

Debrecen - A szülőkkel együttműködve segítik el a szakma megszerzéséig.

Debrecen - A szülőkkel együttműködve segítik el a szakma megszerzéséig.

A Hajdú-Bihar Megyei Hátrányos Helyzetűek Egyesülete újult erővel kezdte az évet és folytatja munkáját: a szakiskolákba járó kilencedikes tanulók lemorzsolódásának megakadályozását, csökkentését. – Az iskolák jelzik, ha egy-egy tanuló sokat hiányzik, fennáll nála a bukás veszélye, vagy magatartási problémái vannak. A Debreceni Szakképző Centrum egyik szakiskolájának ilyen jelzése alapján munkatársaink január első napjaiban családlátogatásra indultak több vidéki tanuló családjához – tájékoztatta a Naplót Muszka Sándor Vince, az egyesület elnöke.

Azt is elmondta, a családok – előzetes telefonos egyeztetés után – mindenhol szívesen fogadták őket és a felajánlást, mely szerint a szülőkkel együttműködve segítenek a tanulónak abban, hogy ne maradjon ki az iskolából, és szakmát szerezhessen. Az egyesület tapasztalta az, hogy meg kell ismerni a családokat, a körülményeiket, így sokkal jobban elfogadják a segítőt. Akiben megbíznak a diákok, arra hallgatnak. Ez rendkívül nagy munka, nehéz egy-egy diákot megtartani, de érdemes.

Ezek a hátrányos helyzetű, általában roma gyerekek Debrecen környéki települések szélén, rossz körülmények között, sokszor mélyszegénységben élnek. – Ahhoz is elég erő és elszántság kell, hogy napról napra bejárjanak a városba; ez korai keléssel, sok gyaloglással jár együtt.

A szülők együttműködése nélkül szinte lehetetlen végigcsinálni a három évet, míg eljutnak a szakmaszerzésig. Mivel sok esetben a szülő nem sarkallja a gyerekét, nem biztatja, nem támogatja, ezért kell a külső segítő”

– emelte ki Muszka Sándor, s hozzátette, ezt a feladatot vállalta az egyesület: munkatársaik mentorálják a tanulókat, tartják a kapcsolatot az iskolával, a szülőkkel.

– A családok általában felismerik: igenis szükséges gyermeküknek iskolába járnia, szakmát szereznie. Büszkék rá, ha a diák valamiben eredményt ér el, mégsem tudják akaratukat érvényesíteni: kamasz gyerekük túlnő rajtuk, kibújik az otthoni felelősségre vonás alól. Volt tanuló, akinek több idősebb testvére él otthon, kisgyerekkel a karjában, szakma nélkül, kiesve az iskolarendszerből; ők nagyon biztatják öccsüket, hogy mindenképpen érdemes tanulni. Egy másik diákról azt mesélték örvendezve, hogy ácstanulóként nyáron kijavította a melléképület tetőjét. A hátrányos helyzetű tanulóknak jobban kell a dicséret, látszik, hogy büszkék is lesznek magukra. De le kell szögeznünk, külső segítség nélkül szinte tehetetlenek – hangsúlyozta Muszka Sándor Vince.

HBN


[related-post post_id="4124598"]

[related-post post_id="4123480"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!