Debrecen hírei

2018.12.08. 11:30

Közös ünnepélyes gyertyagyújtás

Debrecen - A hanuka a fény ünnepe, az elnevezés a jeruzsálemi szentély visszafoglalására és felavatására utal.

Debrecen - A hanuka a fény ünnepe, az elnevezés a jeruzsálemi szentély visszafoglalására és felavatására utal.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Debreceni Hitközsége a fény ünnepén december 9-én (vasárnap) 18 órától közös hanukai gyertyagyújtást és ünnepséget tart a Piac utca – Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében. Az eseményen részt vesz többek között Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, dr. Hunyadi László, a Debreceni Egyetem professzora, tiszteletbeli konzul és dr. Jenei Réka, a debreceni Polgármesteri Kabinetiroda nemzetközi referense. A közös hanukai gyertyagyújtáson élő koncertet ad az izraeli Dj Maimon, továbbá friss hanukai fánkokkal, zamatos finomságokkal, zenével és tánccal várják a szervezők az érdeklődőket.

Visszafoglalás

A hanuka a fény ünnepe, az elnevezés a jeruzsálemi szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makabeusok a három évig tartó szabadságharc végén, időszámításunk előtt 165-ben győzelmet arattak a szír–görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy az egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók nyolc napon át gyertyát, mindennap eggyel többet. A fény ünnepét idén, az 5779-es évben is nagyszabású ünnepség teszi még fényesebbé.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!