Debrecen hírei

2018.10.09. 16:13

Szakmákkal, képzésekkel ismerkednek

Debrecen - Megnyílt a 19. Szelet a Vitorlába pályaválasztási kiállítás a Kassai úti Lovardában.

Debrecen - Megnyílt a 19. Szelet a Vitorlába pályaválasztási kiállítás a Kassai úti Lovardában.

Több mint negyven iskolát hoztunk nektek ide, illetve huszonegy munkáltató is jelen van - ismertette Tapolcai Zoltán, a szervező Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője kedden Debrecenben, a Szelet a Vitorlába pályaválasztási kiállítás megnyitóján.

A jövő nemzedék munkahelyei

Ha valaki valamiben jó akar lenni, akkor nagyon sok munkát kell elvégeznie. A dolog minden csínját-bínját meg kell tanulni. Bármit választotok ebből a kínálatból, egy biztos, nektek itt Debrecenben jövőtök lesz"

– jelentette ki a megnyitó következő szónoka, Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere. Elmondta: azoknak a cégeknek, amelyek most Debrecenben elindulnak, – a Continentaltól, a Kronesen át, a BMW-ig – munkaerőre lesz szükségük, vagyis a mai fiatalok az iskolák elvégzése után válogathatnak majd a munkahelyekben.

Komolay Szabolcs arról is beszélt, hogy Debrecen vezetőinek, a Szakképzési Centrumnak az a feladata, hogy megteremtsék a tanulás feltételeit. Ezért egyrészt iskolákat újítanak fel, másrészt építenek három olyan képzési központot, ahol a legmodernebb digitális eszközökkel lehet elsajátítani a munkaerőpiacon szükséges tudást.

Magyar munkavállalókkal

– Már kicsi korban el kell kezdeni a gyermekek figyelmét a munkára irányítani - vélte dr. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Kft. igazgatója. Hangsúlyozta: közelítünk a teljes foglalkoztatáshoz, ugyanakkor még mindig létezik munkanélküliség. Vannak, akik idegen országokból beáramlókkal akarják a munkaerőhiányt megoldani. Ezzel szemben a magyar kormány úgy gondolja, hogy inkább a teljes foglalkoztatást kell elérni – emelte ki.

A hiányszakmák standjánál

A rendezvényen a hiányszakmákra is keresnek tanulókat, ezeknek külön standot állítottak fel. Ezek most: az ács, az állattartó szakmunkás, az elektrotechnikai műszerész, az elektronikai technikus, a festő-mázoló, a tapétázó, az épület és szerkezetlakatos, a gazda, a gépi forgácsoló, a gépjármű mechanikus, a gyakorló ápoló, a kertész, a kőműves, a mezőgazdasági gépész, a női szabó, a nyomdaipari technikus, a szerszámkészítő, a szociális gondozó és ápoló, a szoftverfejlesztő, a vegyész technikus, valamint a villanyszerelő.

Szakmák kavalkádja

Az érdeklődő diákok számos érdekes szakma rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a kiállításon. A bankjegy felismeréstől kezdve a szakács szakmán keresztül egészen az ujjlenyomat vételig terjed a skála. A művészet iránt érdeklődőket rongyszőnyeg szövés, korongozás, vesszőfonás várja.

A kiállításhoz kapcsolódva a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal „Ez leszek egyszer” címmel rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek, melynek díjait a megnyitó ünnepség végén adták át.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!