Debrecen hírei

2018.10.17. 16:27

A lakáskasszák extraprofitja helyett a családok otthonteremtését támogatják

Debrecen – Orbán Viktor ismét az út szélén hagyta az embereket – jelentette ki Kőszeghy Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője szerdai sajtótájékoztatóján utalva arra, hogy szerinte a keddi Magyar Közlönyben megjelent, a lakástakarékpénztárak állami támogatását megszüntető törvénymódosítás gyakorlatilag kinyírta ezt az előtakarékossági formát.

Debrecen – Orbán Viktor ismét az út szélén hagyta az embereket – jelentette ki Kőszeghy Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője szerdai sajtótájékoztatóján utalva arra, hogy szerinte a keddi Magyar Közlönyben megjelent, a lakástakarékpénztárak állami támogatását megszüntető törvénymódosítás gyakorlatilag kinyírta ezt az előtakarékossági formát.

– Harminckét óra alatt mindenféle társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül lehetetlen helyzetbe hozták ezt a népszerű konstrukciót, amelyet Bánki Erik cinikus módon azzal indokolt, hogy ez a bankoknak extraprofitot hozott az elmúlt években, és nem szolgálta eléggé az új lakások, házak építését. Sajtóinformációk szerint jelenleg 1,5 millió lakástakarékpénztári szerződés van életben, amelyek elvileg kapják az állami támogatást, de semmi garanciát nem látok arra, hogy ez így is marad majd. A teljes Fidesz-frakció megszavazta a módosítást, így Debrecen három képviselője is, remélem, a helyi választók majd emlékezni fognak arra, hogy ők vettek ki a zsebükből évi 72 ezer forintot – fogalmazott a politikus.

Így gondolja az MSZP

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere is tartott sajtótájékoztatót szerdán egy lakáskasszás cég debreceni irodája előtt. A politikus lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetéséről rendelkező, szerdán hatályba lépett törvényt ellenző felszólalásában úgy fogalmazott: az intézkedés leginkább az alacsony és közepes jövedelmű családokat érinti, mivel nekik volt lehetőségük arra, hogy a bérnövekedésből fakadóan pénzt tegyenek félre. Csige Tamás szerint a kormánynak először az extraprofit korlátozásával kellett volna próbálkoznia. Kiemelte: a családok mellett a társasházakat érinti leghátrányosabban az intézkedés, hiszen eddig lakás-takarékpénztárból tudták finanszírozni a felújításokat.

A Fidesz reagálása

– A lakáskasszák – hosszú évek tapasztalata alapján – nevükkel ellentétben nem szolgálták ténylegesen a lakáshoz jutást – fogalmaz a debreceni Fidesz reagálásában dr. Pósán László országgyűlési képviselő. – 8–10 éves futamidő után sem eredményeztek akkora tőkét, hogy abból valóban lakáshoz lehessen jutni, ugyanakkor minden más befektetési lehetőségnél kedvezőbb volt, hiszen a magyar állam az egyéni befizetéseket 30 százalékkal egészítette ki. (Egyetlen pénzintézet sem fizetett ilyen kamatot a betétek után). Ez a konstrukció alapvetően a gazdagok számára jelentett jó befektetési lehetőséget, hiszen egy családban több lakástakarék-szerződést is lehetett kötni.

Pósán László rámutatott: a lakáskasszák 1997-től, a Horn-kormány óta működnek. Az első polgári kormány idején még nem lehetett látni ezek kifutását, hiszen a szerződési idők túlnyúltak egy kormányzati cikluson. A rendszer anomáliáit a szocialisták is érzékelhették, mert 2009-ben megszüntették azt a lehetőséget, hogy a lakáskasszákba befizetett és állami támogatással megfejelt pénzt a lejárat után kötöttségektől mentesen lehessen felhasználni. A lakáskasszák ezt követő tényleges eredményességére vonatkozóan pedig csak most tudunk valós helyzetképet alkotni.

A lakástakarék sajnos csak nevében szólt lakásról, lakás ebből alig épült. A cégek ennek ellenére 60 milliárd forint extraprofitot tettek zsebre, tehát még az állami támogatás egy részét is profitként zsebelhették be. A mi célunk az, hogy a lakáskasszák extraprofitja helyett minden támogatást a családok otthonteremtésére fordítsunk, mert ebből öt év alatt több lakás épült, mint a lakástakarékokból.

– Forráskivonásról szó sincs, azt a pénzt, amit eddig az állam a lakáskasszák támogatására fordított, a sokkal hatékonyabban működő, sokkal több új otthont eredményező családi otthonteremtési támogatási formákra kívánjuk fordítani. A lakás-takarékpénztároknál megkötött érvényes szerződéseket és befizetéseket (a hozzájuk kapcsolódó 30 százalékos állami támogatással együtt) a törvényi változás nem érinti. A törvény hatályba lépésétől azonban ilyen szerződésekhez az állam már nem nyújt támogatást, azaz a lakáskasszák állami támogatását felmenő rendszerben vezetjük ki, és szó sincs a lakáskasszák megszüntetéséről – hangsúlyozta Pósán László.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!