Debrecen hírei

2018.09.20. 19:05

Kút utcai pottyantók

Debrecen - Tetten kellene érni az elkövetőt, de ez nem lesz egyszerű.

Debrecen - Tetten kellene érni az elkövetőt, de ez nem lesz egyszerű.

Igencsak kellemetlen munkára kényszerülnek mostanában a debreceni Kút utca és Fonatos utca sarkán lévő családi ikerház lakói. Nagyjából hetente emberi ürüléket takarítanak az épület melletti előkertből. A nevének titokban tartását kérő nő elmondta, csaknem egy éve költözött családjával oda. Akkor illegális szemétlerakóként működött a terület. Ők azonban megtisztították, elvitték a törmeléket is, majd parkosították. De nem sokáig tudtak az eredményben gyönyörködni.

Mindent tagadtak

Egyre többször vizelet szagát érezték a fákkal, fűvel, virágokkal benőtt területen. Néhány hónapja „szintet léptek”, jött az emberi fekália, melyet újabban üres féldecis üvegekkel „feldíszítve” találnak meg. A végterméket a kukába szokták kidobni, de mivel a szemetet egy héten csak egyszer viszik el, az erős szagra – főleg melegben – legyek hada gyűlik össze. A ház gazdái szerint a „tettes(ek)” valószínűleg a közeli Árpád téri tíz emeletes házak környékén élő hajléktalanok közül kerülnek ki, akiket viszonylag gyakran látnak arra. Tetten érni azonban még soha senkit nem sikerült.

A nő azt is elmondta, hogy miután több hivatalhoz, hatósághoz is hiába fordult segítségért, megkereste a Debreceni Közterület Felügyeletet. A sárga mellényesek kimentek és beszéltek néhány, az Árpád téren tanyázó hajléktalannal, akik persze mindent tagadtak.

Bizonyíték kellene

Mi is megkerestük a Debreceni Közterület Felügyeletet. Tőzsér Gyula, a hatósági osztály vezetője elmondta: nincs arra elég kapacitásuk, emberük, hogy állandó, 24 órás felügyeletet biztosítsanak a szóban forgó helyszínen. Viszont ha a tulajdonos elfogná az elkövetőt, ők feljelentést tennének ellene. (A büntetés behajtása ugyanakkor kétséges.) Arra a kérdésünkre, hogy a Kút utcai telekre, a ház falára felszerelt kamerával készíthet-e az utcán, közterületen tartózkodókról felvételt az épület gazdája, az illetékes nemmel válaszolt. A törvény szerint ez tilos. Viszont ha az utcáról sikerülne fotót, vagy videót rögzíteni, az alapján a közterület felügyelők már könnyebben megtalálnák az illetőt az Árpád téren, vagy máshol – reagált az illetékes.


Cserepek ellen hivatal

A Kút utcai ház tulajdonosa arra is panaszkodott, hogy a Kút utca és a Fonatos utca másik sarkán áll egy régi, rossz állapotú, valószínűleg régóta lakatlan kisebb ház, amelyről szeles időben néha cserepek hullanak a járdára, a járókelők közé. Kész csoda, hogy eddig senki nem sérült meg. (A ház Fonatos utca felőli ablakai be vannak törve.)

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályának vezetője erre azt válaszolta, hogy a kormányhivatal, járási hivatalánál lehet ebben az ügyben bejelentést tenni. Ők megkeresik a tulajdonost és felszólítják, hogy szüntesse meg a balesetveszélyt. Végső esetben még a bontás is szóba jöhet – tette hozzá az illetékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!