Debrecen hírei

2018.09.10. 13:56

„Itten jó otthonra talál”

Debrecen - A nagy zeneszerző, tudós, zenepedagógus még életében hozzájárult a névadáshoz.

Debrecen - A nagy zeneszerző, tudós, zenepedagógus még életében hozzájárult a névadáshoz.

A márványlépcső – amelyet nem is régen még rézpántokkal lefogatott bordó szőnyeg borított – őrzi Babits, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Kubelik, Kodály Zoltán és sok más híresség lábnyomát…

Az első emeleten a Kodály Zoltánról elnevezett koncertterembe (Kodály terem) juthatunk, melynek kiképzése akusztikailag kiváló. Szemgyönyörködtető a Lotz felfogásában festett mennyezeti freskó, Mirkovszky Géza alkotása: A zene allegóriája. A mennyezetről díszes, karos csillárok ereszkednek alá. (Szépséges csillárok, világítótestek voltak a folyosókon, a termekben és az igazgatói irodában is.) A terem oldalfalait Toroczkai Oszvald munkái díszítették, amelyek egy festéskor eltűntek.

A Zenepalota megépítésekor légszeszvilágítás, szelelőkkel ellátott termek, porcelánkályhák voltak – és a kor modernségének megfelelő akusztikai megoldások.

Az iskola 1957-ben ünnepélyes keretek között egyedüli módon felvehette Kodály Zoltán nevét, a nagy magyar zeneszerző, tudós, zenepedagógus még életében hozzájárult a névadáshoz. „Tehát azért egyeztem bele, utóvégre, hogy nevemről nevezzék el ezt az iskolát, mert látszott valami biztosítéka, hogy az egészséges zenekultúrára való nevelés itten jó otthonra talál, biztos kezekre van bízva…” – mondta avatóbeszédében Kodály Zoltán.


[related-post post_id="3978293"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!