Debrecen hírei

2018.09.10. 13:48

Idegen anyag itt is, ott is

Debrecen - Az épület a későbbi átalakítások folyamán eklektikus arculatot vett fel…

Debrecen - Az épület a későbbi átalakítások folyamán eklektikus arculatot vett fel…

A neoreneszánsz stílusban tartott épület a „városítás” (azaz a városi tulajdonba vétel) átalakításai (1913) folyamán – amikor még egy emeletet húztak igen nagy gyorsasággal az épületre – eklektikus arculatot vett fel, a stílusos és igen mutatós tető-mellvéd díszeit átépítették, leverték. Későbbi átalakítások alkalmával a sarok díszes nyílását keretező szemöldökpárkányok egyszerűen eltűntek, a földszinti portál ablakszerű befalazása stílustalan módon lett kivitelezve.

1908-ban a Zenede Egylet szerette volna az épület többi részét is megépíttetni, Tóth István tervei szerint, hasonlóan, mint a MÁV Igazgatóság épületében. (Az az épülettömb viszont, amelyet 1983-ban mellé építettek, idegenül hat.)

Az épületben ma is megcsodálhatjuk a zsemlyeszínű, karsti márványból készült lépcsőzetet, az impozáns lépcsőházat. A kapuboltozat alatt a két fekete márványtáblát, mely hirdeti a Zenede palota megépítéséhez anyagi segítséget nyújtókat. Azt ugyan nem jelzi, hogy első tanárai éves fizetésüket is felajánlották az épületért…


Lapszemle

1908-ban a Zenede Egylet szerette volna az épület többi részét is megépíttetni. A Város című debreceni lap így ad hírt erről

„A debreczeni Zenede kérelme. A debreczeni Zenede a várutcai üres telkét beóhajtja építeni, és ezen célra a várostól 60,000 korona építési segélyt kér. A beadvány hosszasan foglalkozik a Zenede ügyeivel és mély fejtegetéssel okolja meg kérést.” (1908. július 10. szombat, A Város, V. évf. 28. sz.)


[related-post post_id="3978293"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!