Debrecen hírei

2018.07.31. 07:40

Népszerűek a mélygarázsok a cívisvárosban

Debrecen - Szerdától bővül a fizető parkolóövezet Debrecen belvárosában, a Wesselényi lakótelepen.

Debrecen - Szerdától bővül a fizető parkolóövezet Debrecen belvárosában, a Wesselényi lakótelepen.

Augusztus 1-től Debrecenben bevonják az 1-es fizető parkolózónába a Wesselényi utca szervizútját és a Nagy-Gál István utcát. Nyikos István, a DV Parking Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: ezen a területen csaknem 75 parkolóhely található. A közgyűlés azért döntött lakossági kérésre így, mert a Wesselényi lakótelep többi utcájában eddig is fizetni kellett a parkolásért és azoknak a nagy része, akik ezt el akarták kerülni, itt álltak meg. Így azonban az ott lakóknak gyakran nem maradt helyük. Nyikos István arra kérte az autósokat, hogy ezekben az utcákban se megszokásból vezessenek, és úgy álljanak meg, hogy ne akadályozzák a forgalmat. Debrecenben ezzel együtt, ezentúl csaknem 6300 fizetős parkolóhely lesz.

Automatikusan nyílnak

Hamar népszerűvé vált a legújabb mobiltelefonos parkolási rendszer Debrecenben. A június 13-án bemutatott Rolletet már csaknem ezren használják és nagyon kevés vele a probléma – derült ki a beszélgetés folytatásában. Nyikos István elmondta, hogy mind Androidra, mind IOS-re ingyen lehet letölteni a programot. Aztán a regisztrációt (bankszámla-adataink megadását követően) semmi teendőnk nincs akkor, ha a Széchenyi – Simonffy utcai mélygarázsban, vagy a Jászai Mari téri parkolóban állunk meg autónkkal. A rendszer a rendszám alapján érzékeli a parkolás megkezdésének és befejezésének időpontját. Ez alapján kiszámolja, hogy hány percet töltöttünk ott, és azért mennyit kell fizetni, mely összeget levonja egyenlegünkből. (Az applikáció akkor is működik, ha nincs nálunk a mobilunk.)

– Praktikus, XXI. századi megoldás, nem kell például az aprót keresgetni; annak, aki ezt használja, automatikusan nyílik a sorompó – jelentette ki a DV Parking Kft. igazgatója. A szakember arról is beszélt, hogy egy bankszámlához akár egy egész családot, vagy céget hozzá lehet rendelni. Nyikos István szavaiból kiderült, a jó tapasztalatok miatt azon dolgoznak, hogy valamennyi hozzájuk tartozó parkolóházban és üzleti parkolóban lehessen ezt a megoldást használni.

OCS


Olcsóbb, mint a felszínen

Eredményes a debreceni mélygarázsok népszerűsítésére indított kampány, egyre többen hagyják ezekben járműveiket. A DV Parking 5 mélygarázst üzemeltet: a Simonffy utcán, a Bethlen utcán, a Széchenyi utcai ítélőtábla alatt, a Kölcsey Központ alsó szintjén, illetve a Nagyerdőn, az ottani stadion mellett.

Nyikos István elmondta: az autósok mostanra felismerték, hogy a belvárosban mélygarázsban parkolni sokkal olcsóbb, mint a felszínen. (Előbbi óránként 280, utóbbi a kiemelt övezetben 480 forintba kerül.) Az sem elhanyagolható, hogy a parkolóházakban hagyott autók nem forrósodnak fel a tűző napon, nem veri össze őket a jégeső, ráadásul kamerákkal még meg is figyelik a járműveket. Ugyanakkor ellenük szól, hogy az alföldi sík utakhoz szokott autósok egy részének kicsit nehéz lemenni, a lejtőn megállni, aztán onnan feljönni. Ennek ellenére mostanra a Simonffy utcai, a Bethlen utcai és a Széchenyi utcai (Ítélőtábla alatti) létesítmény olyan népszerűvé vált, hogy napközben gyakran nincs bennük üres hely.

A Kölcsey Központ- és a Nagyerdei mélygarázs kihasználtsága is sokat javult az utóbbi hónapokban. Nagyobb rendezvények idején azok is teljesen meg szoktak telni – emelete ki Nyikos István.


[related-post post_id="3936389"]

[related-post post_id="3936112"]

[related-post post_id="3935786"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!