Debrecen hírei

2018.03.06. 07:25

A márciusi zimankó és a hómunkások csatája

Debrecen - Az el nem takarított hó miatt a mellékutcákban többnyire lépésben közlekedtek az autók.

Debrecen - Az el nem takarított hó miatt a mellékutcákban többnyire lépésben közlekedtek az autók.

  • Sokan fogalmaztak meg kritikát a legnagyobb internetes közösségi oldalon annak kapcsán, hogy a megyeszékhelyen a pénteki havazást követően szinte csak a főutakat takarították. A kisebb utcákba nem jutottak el a hótolók, a szórókocsik.
  • A járdák megtisztítása is felemásra sikeredett, sokfelé balesetveszélyes jég borította a felületüket. A vasárnap napközben megolvadt hólé hétfő reggelre vagy tükörsimává, vagy jégkásává fagyott.
  • Az AKSD Városgazdálkodási Kft. a debreceni polgármesteri hivatal megrendelésére elsősorban a főbb utcákból és a felüljárókról tüntette el a téli csapadékot.
  • Ezzel foglalkozó közmunkásokat azért nem lehetett látni, mert február 28-án véget ért az egyik közmunkaprogram, a másik pedig csak 5-én, hétfőn indult el.
  • Sokan elégedetlenkedtek facebookos hozzászólásokban hétvégén a pénteken Debrecenre hullott 4-5 centiméternyi hó el(nem)takarításával kapcsolatban.

    Domokos Csilla, az AKSD Városgazdálkodási Kft. szóvivője arról tájékoztatott, hogy a debreceni polgármesteri hivatal megrendelésére pénteken nappal a tömegközlekedési járművek útvonalait, megállóhelyeit, a fő gyűjtőutakat és bekötőutakat takarították, szórták.

    A belvárosi körgyűrűn belül a járdákat és gyalogátkelőhelyeket, a Vágóhíd utcai, a Faraktár utcai és a Homokkerti felüljárót is tisztították. Péntek éjjel a tömegközlekedési járművek útvonalaival, a fő gyűjtőutakkal, plusz a bekötőutak szórásával, az ottani hó eltolásával voltak elfoglalva. Szombat nappal a belvárosi körgyűrűn kívül eső, az önkormányzat által meghatározott 50 nagyobb forgalmú utca járdáin és a teljes kerékpárút-hálózaton végeztek szórást, hóeltakarítást.

    Nem mindig lehet tolni

    A szóvivő arra emlékeztetett, hogy az alapos felkészülés ellenére nagyobb hó esetén lehetetlen egyszerre minden utat, járdát, megállót egyszerre megtakarítani.

    Kifejtette: sokan meglepődnek, amikor hótolót felemelt tolólappal, szórás nélkül látnak közlekedni az utcán. Ennek az az oka, hogy minden ilyen gépjármű vezetőjének meghatározott utcalista alapján kell dolgoznia, ahová el is kell jutnia.

    Az odaút alatt pedig nem szórhatja ki a szóróanyagot, hiszen akkor nem maradna a munkaterületére. Hóeséskor az emberek a tolólapok letételét is rendszeresen hiányolják, ám az útfelület egyenetlenségei miatt a tolólapot csak 5 centiméteres hóvastagság fölött lehet érdemben használni.

    Fotó: Derencsényi István, archív

    A másik probléma hóeséskor, hogy az első órákban már síktalanított utcákra 7-8 órán belül nem tudnak visszamenni még egyszer, de a kiszórt szóróanyag idővel megolvasztja a ráesett havat, különösen a forgalom hatására.

    Kötelező a járdát takarítani

    A vonatkozó önkormányzati rendelet értelmében az ingatlantulajdonos kötelezettsége a saját utcafrontján a hó, a jég ellapátolása, a síkosság megszüntetése. Ha ennek nem tesz eleget, és ott egy gyalogos elesik, megsérül, az ingatlantulajdonos a felelős.

    A munka elvégzését a közterület-felügyelet ellenőrzi.

    Pethe Tamás, a Dehusz Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a közmunkások azért nem vettek részt a hétvégi hóeltakarításban, mert február 28-án lejárt az előző közmunkaprogram, az új pedig csak március 5-én indult. Hétfőn reggel viszont 200 közfoglalkoztatott kezdett el dolgozni, akik elsősorban a forgalmasabb kereszteződésekben, a gyalogátkelőknél, valamint a kerékpárutaknál serénykedtek.

    Munkájukat nagyban könnyíti már az olvadás fokozódása is.


    Munkafigyelő a neten

    Ezen az oldalon mindenki azonnal láthatja, hogy éppen milyen munkát rendelt meg az önkormányzat az AKSD-től. Az alkalmazás része egy utcakereső, mely segítségével megtudhatjuk, hogy az adott útszakaszt a síkosság mentesítés melyik ütemébe sorolták, vagyis mikor kerül sorra.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!