Debrecen hírei

2018.01.31. 07:27

„Mazsolák” is autóznak az új egyirányú utakon

Debrecen - Az újításokat az emberek a közlekedésben sem mindig tudják a helyükön kezelni.

Debrecen - Az újításokat az emberek a közlekedésben sem mindig tudják a helyükön kezelni.

  • Attól a pillanattól, hogy a diákok tudomást szereztek az egyirányúsításról, sokan megijedtek az újdonságtól. Tartottak attól, hogy vajon miképpen tudják majd kezelni ezt a helyzetet. – Úgy tapasztaltam, hogy az egyirányúsított szakaszok olyanok voltak a diákok életében, mint az Y-megfordulási manőver – tudtuk meg Hajdú Kristóftól, a Koroknai Autósiskola gépjárművezető-szakoktatójától.
  • Az elméleti oktatásban megtanulják a diákok, hogy ha tábla jelzi, akkor egyirányú úton számíthatunk szemből érkező kerékpárosra és autóbuszra. A közlekedési rend változása által hozott ­újdonságokra külön nem kellett a tanulókat felkészíteni, legfeljebb emlékeztetni.
  • Ám az emiatt létrejövő ­járműtorlódások és az esetleges figyelmetlen sofőrök elkerülése érdekében érdemesnek tűnt a csúcsforgalmi időszakokban a munkálatok alatt álló területeket ­elkerülni, ­hiszen akadnak, akik betévednek a tilosba.
  • Számos közlekedési csomópontot alakítottak át és több utcát egyirányúsítottak Debrecenben.

    A jelentős változások mellett azért döntöttek, hogy a városban felgyorsítsák a forgalmat. Hajdú Kristóftól, a Koroknai Autósiskola gépjárművezető-szakoktatójától megtudhattuk, hogy a módosulások miként befolyásolták az autós oktatást.

    Szabálytalankodók

    – A végleges forgalmi rend alakulása nem gyakorolt közvetlen hatást a tanításra. Azonban az emiatt létrejövő járműtorlódások és az esetleges figyelmetlen sofőrök elkerülése érdekében érdemesnek tűnt elkerülni a csúcsforgalmi időszakokban munkálatok alatt álló területeket.

    Vannak olyanok, akik megszokásból, emlékezetből vagy nem frissített navigációs rendszerrel betévednek az ellenirányú buszsávba.”

    A gyakorlati órák során majdnem napi rendszerességgel lehet összefutni ilyen szabálytalanságokkal, ami némi kellemetlenséget tud okozni – kezdte a felvilágosítást a szakember.

    Fotó: Derencsényi István

    Laikus szemlélőként nehéz megítélni, hogy az átalakulások milyen előkészületeket kívántak. Hajdú Kristóftól megtudhattuk, hogy változott-e az oktatói-tanulói útvonal, és az iskola életében voltak-e reformálások.

    – Az elméleti oktatás során megtanulják a diákok, hogy ha tábla jelzi, egyirányú úton számíthatunk szemből érkező kerékpárosra és autóbuszra.

    Más kereszteződések

    A közlekedési rend változása által hozott újdonságokra külön nem kellett a tanulókat felkészíteni, legfeljebb emlékeztetni. Az iskola életében az egyetlen új helyzet, amire fel kellett készülni, az a Szent Anna utcai iroda megközelítése volt. Az eddig megszokott két irány helyett már csak egy irányból lehet elérni az irodát.

    Több itt dolgozó csak kerülővel tud eljutni a munkahelyére. A vizsgaútvonalakról tudni kell, hogy minden vizsga-kiindulóponthoz külön igazítanak tíz útvonalat, mely útirányok külön-külön négy csomópontot érintenek. A Koroknai Autósiskola vizsga-kiindulópontjáról haladó útirányok nem módosultak a forgalmi rend változással.

    A gyakorló útvonalakat érintette az átalakulás, mert az új közlekedési helyzeteket és a megváltozott kereszteződéseket gyakrabban próbáljuk ki a tanoncokkal – tájékoztatott az oktató.

    Az újításokat az emberek nem mindig tudják a helyükön kezelni, ezért érdekelt minket az, hogy az újdonsült gépjárművezetők hogyan reagáltak a módosulásokra.

    Attól a pillanattól kezdve, hogy a diákok tudomást szereztek az egyirányúsításról, sokan megijedtek az újdonságtól. Féltek attól, hogy vajon ezt hogyan fogják tudni kezelni.”

    Úgy tapasztaltam, hogy az egyirányúsított szakaszok olyanok voltak a diákok életében, mint az Y-megfordulási manőver.

    Tájékozódni ugyanúgy

    Első ránézésre bonyolult és félelmetes, de egy kör után azonnal ráéreztek az ízére.

    Egy kisebb túra megtétele után minden diákom belátta, hogy noha más a forgalmi rend, a kihelyezett táblák és a felfestések alapján ugyanúgy tudnak tájékozódni, mint bármely más szakaszon – tette hozzá végezetül Hajdú Kristóf szakoktató.

    HBN–Nagy Emese


    [related-post post_id="3751617"]

    [related-post post_id="3695891"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!