Debrecen hírei

2018.01.22. 10:17

Elvitathatatlan az osztályfőnök szerepe

Debrecen - Megkönnyebbülés lehet a szülőnek, ha 14 évesen van valahol a gyerek.

Debrecen - Megkönnyebbülés lehet a szülőnek, ha 14 évesen van valahol a gyerek.

Talán legobjektívebben az osztályfőnök ismeri a gyereket – vélekedtek szakértőink. Amikor közeledik a beiskolázás, nagy feladat hárul az általános iskolai osztályfőnökökre – hallhattuk a Naplóban rendezett pályaválasztási kerekasztal-beszélgetésen. Az intézményvezetőket követően a végzős osztályfőnökök azok, akik tájékoztatást kapnak a gimnáziumi, szakgimnáziumi képzésekről.

Nélkülözhetetlen, hogy az osztályfőnök legyen tisztában azzal, hogy milyen lehetőségek vannak, s talán ismeri a gyerekek képességeit, és tud tanácsot adni, amit azok – szüleikkel – vagy elfogadnak vagy sem”

– mondta Aranyi Imre intézményvezető.

Dilemma

Sok szülőnek gondot okoz a választás: tiszta profilú vagy szakgimnáziumba írassa gyermekét. Bár megnyugtató lehet számára, ha 14 éves gyermekét benn tudja a középfokú intézményben, ha az gimnázium, azzal számolnia kell, hogy gyermeke a munkaerőpiacon optimális esetben is csak 8-10 év múlva fog megjelenni. A gimnáziumban a tantárgyak hangsúlyosabban, nem a szakma, így az érettségi után ismét dönteni kell, hogy az egyetemre vagy a szakképzés irányába megy-e tovább a fiatal. S megjelennek a további dilemmák: maradjon vagy menjen-e más városba, tudják-e finanszírozni az utazást, az ottlétet, van-e helyben megfelelő intézmény? Ahogy írtuk, nagyon érzik a felelősség súlyát az osztályfőnökök, de ha már ezt a szót használtuk, a szülői felelősség is elvitathatatlan: a szülő ismeri gyermeke és a család lehetőségeit, korlátait, nélküle (s nem csak az aláírására gondolunk) nem tud hiteles lenni a felvételi – emelték ki.

HBN


[related-post post_id="3743465"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!