Debrecen hírei

2013.01.13. 18:52

Változnak a kérelmekkel kapcsolatos tutdivalók

Debrecen - Változások történtek az adóhatósági igazolások kiadásával és a köztartozásmentes adózói adatbázissal kapcsolatban.

Debrecen - Változások történtek az adóhatósági igazolások kiadásával és a köztartozásmentes adózói adatbázissal kapcsolatban.

Az elektronikus bevallásra kötelezett adózók az adó-, együttes adó-, jövedelem- és illetőségigazolás iránti kérelmeiket csak elektronikus úton adhatják be az új, „igazol” elnevezésű nyomtatványon 2013. január 1-jétől. Ezzel párhuzamosan az igazolás kiadásának határideje 6 napra rövidült, az igazolások személyes átvételének helyét az adózó határozhatja meg a megfelelő ügyfélszolgálat kiválasztásával, illetve az igazolás elkészültéről, az átvétel helyéről, módjáról e-mailt is kap.

Az elektronikus bevallásra nem kötelezett adózók a kérelmeiket változatlanul, akár kötetlen formában személyesen vagy postai úton is előterjeszthetik. Az adminisztrációs terhek további csökkentésének érdekében a nemleges adó-, illetve a nemleges együttes adóigazolások bemutatása helyett a felhasználó köteles elfogadni a köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés tényét. A felvételre irányuló kérelem a „Koma” elnevezésű nyomtatványon igényelhető.

Az adatbázissal kapcsolatos ügyek intézésére – kivéve a fellebbezést – kizárólag elektronikus úton (az ügyfélkapun keresztül) van mód – hívta fel a figyelmet az adóhatósági igazolások kiadásával és a köztartozásmentes adózói adatbázissal kapcsolatos változásokra a Nemzeti Adó és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!