Bulvár, celeb

2009.01.02. 17:24

Zámbó Jimmy 8 éve hunyt el

<p>A magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja, sokak nagy bálványa, Zámbó Jimmy immár 8 éve nincs a földi színpadokon. Rá emlékezünk ma!</p>

Az 1958. január 20-án, Budapesten született, Zámbó Imre névre anyakönyvezve. Nevét később a könnyebb idegen nyelvű kiejtés miatt változtatta Jimmy-re. Zenei pályafutása a Magyar Rádió gyermekkórusában kezdődött. Később a konzervatórium jazz tanszakán végzett. Itthon és külföldön egyaránt játszott, énekelt bárokban és különböző vendéglátóhelyeken is, keresett előadó volt ezekben a körökben. A ’80-as évek elején négy éven keresztül Amerikában zenélt. Különféle klubokban lépett fel, a közönség kedvelte és elfogadta a magyar zenészt, aki különleges hangjával estéről-estére színvonalas műsorral szórakoztatta a vendégeket.

Magyarországra 1988-ban tért haza, s az ország nyilvánossága elé a második Interpop Fesztiválon állt, ahol a szerzői és előadói díjat is elnyerte a „Valahol bús dal szól” című dalával. Nagy út várt rá Jimmy elénekelte a híres film a „Ghost” betétdalát, „Nagy út vár rám” címmel. A nóta bombasiker lett, és innentől kezdve nem volt megállás. Rajongóinak száma évről évre nőtt, egyre többet lelkesedtek a érte. Szólólemezei ekkortájt jelentek meg, s ezek a korongok fantasztikus példányszámban keltek el, arany -, platina - és gyémántlemezek lettek.

Zámbó Jimmy ekkor már szupersztárnak számított Magyarországon. Kedvelte, ha tisztelői csak „Király”-ként emlegették, erre utál az I betűn található korona is, amelyet 1992-től kezdően használt nevében és kiadványain. Tisztázatlan körülmények között 2001. január 2-án, saját otthonában bekövetkezett fegyverbaleset okán hunyt el a sikerei csúcsán lévő énekes. Ennek már 8 éve, s az év azóta kezdődik minden Jimmy rajongónak bánattal. Szeretett Királyuk immár lassan egy évtizede az angyalok között játssza a Füstös éjszaka blues-t…

Forrás: 5perc.hu

  • Még több bulvár

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!